Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Det kan man fråga sig, behöver du 1, 2, 3 liter per dag eller mer när du är ute och paddlar?

Beror, som så mycket annat, på massor av saker så som:

  • Temperatur
  • Ansträngning
  • Typ av mat
  • Övrig vätska och mat som är med
  • Var man paddlar
  • Hur du dricker
  •  

Temperatur
Det går som regel åt mer vatten om det är soligt och 25 grader varmt än om det är fem plusgrader och duggregn.

Ansträngning
Paddlar du fem kilometer långsamt på en dag räcker det med lite vatten men är du på långtur och paddlar 80km går det åt mer.

Maten
Torrmat, oavsett om det är frystorkat, pasta, bulgur eller ris drar mer vatten än konserver eller färsk mat som i sig innehåller vätska.

Övrigt som är med
Har du med ett par liter öl eller juice om dan går dricksvattenbehovet ner ordentligt och så vidare.

Var ska du paddla?
Paddlas det i sötvatten går vattnet som regel att dricka som det är. Paddlas det på ostkusten är paddelvattnet ofta lagom salt för för pasta m.m. medan det på västkusten kan behövas spädas ut med sötvatten.

Var har du vattnet?
Kan det verkligen spela någon roll? Vi tycker det gör jättestor skillnad om man har vattnet tillgängligt via drickasystem i t.ex. flytvästen med munstycke precis vid munnen jämfört med en vattenflaska i fikaluckan eller på däck. Med drickasystemet är det lätt att man suger i sig en slatt då och då och då är det inga problem att suga i sig 2 liter på an halvdag. Kör vi med en dricksflaska kan en halvliter räcka en hel dag med i övrigt samma intag av mat och samma ansträngning. Nu är det såklart ingen fara att dricka nån liter extra vatten om dan men om man vill snåla och inte behöva fylla så ofta är det ju onödigt att skölja genom kroppen med massa extra vätska.

Varmt ute så lite vatten även på kajaken är bra Vattenflaska under däckslinorna

Börja med två liter om dan
Hur mycket vätska som går åt beror alltså på alla möjliga faktorer och även hur du använder vattnet. Utgå från 2 liter dricksvatten per dag och person så har du en start. Allteftersom kommer man på hur stort det individuella behovet är. Vi kokar potatis och pasta i det vatten vi paddlar i och borstar tänderna och tvättar oss i paddelvattnet medan andra vill ha med 5 liter om dan bara för det behovet osv.
Andra vill ha med x liter extra som barlast eller för ”säkerhets skull”.

Nästan alltid nära till dricksvatten
Så länge vi paddlar längs med, och i, våra skandinaviska vatten är det lätt att konstatera att det som regel finns färskvatten (och även möjlighet att handla mat) inom en till två timmars paddling med några få enstaka undantag så egentligen klarar man sig med jättelite vatten om man vill. Visst finns det några utposter längst ut i stockholms skärgård och på åland där det är obebyggt/långt till land men annars är det bara att ta en paddelrunda och fylla på.

Kika efter vattenförvaring, vattenflaskor och vattenrening hos Outnorth

MSR, Source och Platypus. Prylar för vattentransport MSR, Source och Platypus. Prylar för vattentransport
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

2 svar på ”Hur mycket vatten går det åt?”

  1. Låter rimligt. Brukar räkna 2,5 l per dygn som bas, plus jucie, öl, kokvatten m m. Funkar nästan alltid. Men i Finland i somras, extremt varmt och långa sträckor, gjorde vi av med nästan 5 l per dag, bara i dricksvatten. Plus kaffe, te, juice osv. Så det kan variera rätt stort.. 🙂

    Svara

Kommentera