
Nu är det är torrt och varmt som tusan råder eldningsförbud på många ställen. Räddningstjänsterna varnar för att elda och uppmanar alla att vara försiktiga. På nätet, radio och teve berättas det om bränder och eldslarv både här och där.
Eldningsförbud gäller inte alltid bara för öppen brasa utan ibland är det förbud för öppen låga överlag, alltså förbud för i princip alla typer av friluftskök. Vilken typ av eldningsförbud som gäller ska gå att se på respektive länstyrelse hemsida.
Hur löser man maten då?
De allra flesta är bara ute över en helg eller långhelg så med ett par rejäla vanliga termosar och en mattermos klarar man sig långt. Kanske inte blir samma mat som man brukar äta men bättre det än att det startas skogsbrand!
Är det dessutom tokvarmt är man kanske inte så himla sugen på varm mat även om en del verkar tror att det måste ätas varm mat för att man ska bli mätt. Sen har vi alla villakvartermatlagare de som tror att man måste grilla bara för att är sommar 🙂
Ett par dagar funkar dock fint med potatissallader, sallader, pastasallader, rökt kött, korv, skinkor, färdigbredda mackor, wraps osv som är mer eller mindre färdiga redan när man far hemifrån.
Vill man tvunget värma mat så finns det en del kemiska värmare som funkar fint. Vi kikade på Barocookvärmarna för några år sedan, de funkar helt okej. Både 24h meal/blå band och Outmeals har värmepåsar som funkar att värma med. Värmepåsarna är i första hand tänkta för deras mjukkonserver men funkar till allt möjligt.
Dessutom klarar man sig ju några dar utan mat överlag så egentligen inget stor problem 🙂 Ut med er bara!
Finns en app som heter Brandrisk Ute där man kan se var det är stor brandrisk med mera.
