Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hur långt kommer man med kajak?

Den här frågan får säkert de flesta som paddlar då och då.

Hur långt man kommer med kajak beror såklart på. De flesta kommer ingenstans alls eftersom man har samma slutpunkt som startpunkt på sina utflykter oavsett om det en halvdagsutflykt, veckotripp eller flermånadsexpedition 😉

Några paddlar dock skapligt långt, en del paddlar längs hela svenska kusten, en del runt hela norden andra ännu längre och ett fåtal runt hela Australien, Amerika osv, fast det är långtifrån vardagsmat.

Men hur långt tar man sig på en timme, dag, vecka osv?

Det beror som det mesta annat på. I första hand handlar det nog mest om hur länge man håller på men farten spelar såklart också roll. Dock verkar det som om de som paddlar riktigt långt oftare håller på riktigt länge än paddlar riktigt fort.

Enligt Guiness rekordbok verkar distansrekordet på 24h paddling ligga på 249,84km (155,24 miles) det är ju en skaplig bit. På Malmös 24h-tävling där det paddlas runtrunt i Malmös skyddade kanalvatten ligger rekordhållarna på cirka 216km det är också en lång bit.

Petri Sutinen som 1999 paddlade hela svenska kusten, Havspaddlarnas Blå Band på rekordtiden 23 dagar hade ett dagssnitt på drygt 90km det är tokigt mycket med tanke på att han rev och slog läger varje dag, dessutom paddlade han med långfärdspackad kajak, lagade och åt mat osv… imponerande. Fast några år senare har jag för mig att han tänkte han skulle kunna kapa några dar med dagens modernare prylar!

Många av oss toppluvepaddlare, utflyktspaddlare och andra som flyttar runt termos & tält i våra skärgårdar kommer inte så långt, dagsetapper på under 20km på gruppaddlingar är väldigt vanligt även bland paddlare som gärna snackar fart, snabbhet, snabba kajaker osv… Mindre grupper, par och solopaddlare som verkligen paddlar kommer såklart längre och dagsetapper kan där vara både uppåt 40, 50, 70 och kanske 100km. För ganska många år sedan när danskarna Ravn Hamberg och Peter Unold paddlade mycket på tur berättade de att de  slagit vad vem som skulle vara först över 100km på en långturspaddling, alltså på tur med packning. Kommer inte ihåg vem som var först men fick sms om att de båda gjorde det den sommareren i alla fall 😉 Följer man lite bandenpaddlare ser man då och då en del som kommer över 100km på enstaka dagar.

En hel del av bandenpaddlarna verkar ligga på dagssnitt runt 50-60km och det är verkligen inte illa under en så pass lång sträcka som till exempel hela svenska kusten på lite drygt 200 mil. Även på HBB (Havspaddlarnas Blå Band – längs hela sveriges kust från Svinesund till Haparanda) varierar det kraftigt, mellan 23 och 145 dagar 🙂

Dagsetapper beror alltså även det på… nånstans mellan noll och drygt 200 km om dan alltså 🙂 räknar man 5km/h är man nog närmare verkligheten för ganska många.

Paddla och ödrälla

Väldigt många av oss som kallar sig paddlare, kanske de flesta tur/utflyktspaddlare paddlar egentligen inte så mycket utan kajaken är mer ett sätt att ta sig ut på. Då är inte målet att ta sig nån speciell sträcka utan att komma ut, ofta för att njuta av naturen, sällskapet eller för att leka i/med kajaken. Dygnet har dock som bekant 24 timmar så det finns gott om tid att hinna med både paddling, glufsande, lägerliv, bad m.m.

Tar man långfrukost med badinslag kan man ändå sitta i kajaken vid 10, två timmars paddling på det och sen lunch och bad en timme, två timmars paddling till och fika&bad och sen två timmars paddling till. Det ger 18 timmars landhäng per dygn och sex timmars paddling. På sex timmar kommer man 30km med fem km i timmen och 60km vid tio och hinner med både att vara sjusovare, tokbadare, långpromenerare, toppbestigare, matsnobb, paddlare och tokglufsare på land.

Ut med er bara! Paddla kort eller långt eller allt därimellan. #tiduteräknas

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera