Hur länge håller kajak & friluftsprylarna?

Den här frågan dyker upp då och då. När vi skrev artikeln om kostnad (Vad kostar det att paddla kajak) så uppskattade vi hur länge prylarna håller/har hållt för oss med vår användning. Några har undrat om det verkligen stämmer och det känns fortfarande som rimliga tider. Sen beror det såklart jättemycket på hur mycket man paddlar och använder grejerna. Nu paddlar vi och tältar lite mindre men tidigare låg vi runt 100 paddeldagar på ett år och runt 50 utenätter. Av de 100 paddeldagarna var kanske hälften dagsturer och resten övernattningsturer. Vi kanske, som exempel, använde våra torrdräkter hälften av dagarna. Hade vi använt dräkterna alla dagar hade de troligtvis slitits dubbelt så fort, enkel matematik 🙂 

Hur man använder sina grejer spelar såklart väldigt stor roll.
Ta tält till exempel. Sätter man upp ett tält väl förankrat slits det knappt alls även om det blåser ordentligt. Sätts det däremot upp på en klippa och förankras dåligt så att det kan röra sig sliter det snabbt hål på hörnen där stängerna går ner mot marken.  Ett tält som sätts upp dåligt på mjukt underlag kan också skadas. Och lägger man bara stenar på linorna kan de slitas ganska snabbt/mycket. Samma gäller ljusblekning, sätts tältet upp klockan åtta på kvällen och tas ner klockan åtta på morgonen blir det inte så solblekt men sätter upp tältet vid lunch och sen inte tar ner det förrän ett (eller flera) dygn senare solbleks det rätt mycket mer mitt i sommaren. Används tältet 100 nätter per år slits det mer än om det används tio osv. Fast å andra sidan tältar man mycket blir man nog bättre på att hantera det också… om jag förstått det rätt så är de flesta skador på tält (och många andra prylar) ofta orsakade av att användarna inte har koll på sina prylar, tält sätts upp fel osv.

Ett tält av bra kvalitet kan för de flesta hålla ett helt liv utan problem. Tältar man riktigt mycket kanske det går åt två tält på en livstid 🙂

En kajak som sjösätts från brygga och sällan paddlas på sten slits knappt alls. Medan en kajak som släpas upp på stränder/stenar lätt kan slitas hål rätt igenom på en halv säsong. Börjar man sen klippklättra/rockhoppa/landa på stenar kan det räcka med ett par minuter för att mer eller mindre totalförstöra en kajak, fast det hör ju till undantagen och ingår för de flesta inte under normal användning. Vi har i dagsläget två kajaker i vår flotta som är mer än 40 år gamla, de håller troligtvis 40 år till.

En vecka med mycket räddningsövningar och kajakklättring kan lätt slita lika mycket som ett års normal (om det nu finns nåt som är normalt) paddling på en torrdräkt och kapell. Det såg vi ganska tydligt när Pia var i Wales för ett par år sedan. Vi hade nästan likadana dräkter och de var lika gamla innan resan, men när Pias sen var i skick för byte hade min ett bra tag tag kvar.

När det gäller muddar på torrdräkter brukade vi få byta våra latexmuddar ungefär var annat till vart tredje år. Fast för ett tag sedan träffade vi en paddelkompis som inte bytt muddar på 12 år… precis samma dräkter/muddar som vi har 🙂 Troligtvis en kombination av hur den använts och skötts.

Har man en dräkt med latexmuddar utan skydd utanpå slits de avsevärt mer än en med skydd utanpå. Solljuset torkar ut muddarna fort.

Och detsamma gäller det mesta, ett kapell kan hålla 10-20 år men kan också dras sönder när man drar upp en kajak vid en räddningsövning över det. Har man vassa kanter (kass tillverkning, inte helt ovanligt) på utsidan av sin sittbrunnssarg kan även det slita sönder ett kapell på ett fåtal turer.

Grytor och kök kan hålla flera generationer men visst går det att torrkoka sönder kastruller rimligt snabbt också!

En paddel kan hålla 50 år men kan trampas av, gå av vid försök till en brutal roll osv.

På tal om olika användning och därmed olika hållbarhet. För tiotalet år sedan lät vi trycka upp sporkar/gedar med kajak-tryck på. Några såldes och några gavs bort. Efter 9-10 år taggade en kompis oss på Facebook och sa att hennes gett upp. Cirka tiotalet år av flitigt användande. Fick såklart kommentarer om att de var helt värdelösa, går sönder direkt osv och att man måste ha i titan för att de ska hålla 🙂 Mycket som är olika som sagt; från att vara värdelöst och gå sönder direkt till att hålla för flitig användning i tiotalet år 😉

Ut och använd prylarna!
Alltför mycket saker har större tendens till torrsprickor och igendammning än att de slits ut 🙂

Under småtallarna
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera