Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hovs Hallar på Bjärehalvön i skåne

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Stenfält med Laholmsbukten i bakgrunden

Hovs Hallar ligger längst ut i det nordvästra hörnet av Bjärehalvön i skåne. Hallarna bjuder på en sträcka med imponerande klippformationer, branta klippor och stenstränder.

Ute vid spetsen ligger hotell, restaurang och konferensanläggningen Hovs Hallar, riktigt goa vyer därifrån. Stor parkering precis utanför och just där i närområdet kan det vara en del folk. Har mest ätit lunch därute och det brukar vara riktigt gott.

Skåneleden passerar men går en bit upp, går du leden så gör avstickare ner, det är väldigt fint en bit ner. Det finns ett vindskydd som ligger längs skåneleden 150m från parkeringen vid Hovs hallar och är perfekt för övernattningar i området om man inte vill bo på hotell. Tidigare fanns ett vindskydd vid Knösen men det är borttaget 2018 eller 2019.

Paddling längs med Hovs Hallar stränder och klippor är riktigt fint. Det är ett ganska kort avsnitt som är dramatiskt men med lite snirkling runt stenar och genom smala passager kan man hålla på ett bra tag. Man kan börja sin paddling i t.ex. Båstad, Kattvik eller Torekov lite beroende på hur långt man vill paddla. En tur längs med Hovs Hallar går såklart utmärkt att kombinera med en paddling till och runt Hallands Väderö.

Promenad, vandring, hiking, trecking, löpning, jogging, trailrunning, terränglöpning osv. Att ta sig fram till fots kan benämnas på många olika sätt beroende på hur man vill visa upp sig. Promenad och utflykt tycker jag själv är bra ord och en promenad längs med Hovs Hallar är finfint. Det finns alla möjligheter att gå både långt och kort, med relativt lite stigning eller mycket. En runda som vi själva gillar för ett par timmars promenad är att starta i Kattvik och gå längs med kusten ut till Hovs Hallar och sen ta skåneleden som går lite längre upp tillbaka, trevlig runda där man både får se Hovs Hallar nerifrån och uppifrån. Och precis som med paddlingen går det fint att förlänga utflykten till/från Båstad, Torekov med mera. Finns både boende och restauranger i Båstad och Torekov och vindskydd samt camping både i Båstad och Torekov.

Bad och snorkling vid hallarna är väldigt mysigt. Rakt nedanför parkering och restaurang är det lätt att hitta en egen klippa eller vik att bada ifrån och det finns som sagt en hel del smala passager att simma och eller snorkla igenom.

Hela området är naturreservat, liksom i princip hela kustremsan på Bjärehalvön, övernattning är ej tillåten annat än i vindskydden längs skåneleden. Mer om Hovs Hallar på Wikipedia.

Kika på inlägg som innehåller Hovs Hallar

Lämna ett svar