Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hitta rätt kajaktält, sensommar 2007

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Är det nån som kan hjälpa?

Vi har problem att hitta rätt tält. Vi har provat ett par stycken, och har några, men saknar (minst) en variant.

VE25 på Tomma, Helgelandskusten, Norge
VE25 på Tomma, Helgelandskusten, Norge

Sen ett par år har vi ett North Face VE-25 som vi använt ganska mycket. Det är det tält vi har, och har haft som är tystast, står stabilast i vind, det är dessutom väldigt rymligt och välventilerat. Nackdelen är att det är tungt och tar rätt mycket plats packat.

Sen i våras har vi även ett Marmot Aeolos 2P som vi använt en del i år, kanske 20-30 nätter. Vi gillar det mycket, väger nästan bara hälften av VE-25, är lika välventilerat, inte lika tyst och inte lika rymligt, två absider och två ingångar.

Nu skulle vi vilja ha något mitt emellan, rimligt självstagande (innertältet i alla fall). Plats för 2(3) personer, 2 ingångar och 2 absider, gärna en (1) lite större absid för lätt matlagning.

Egentligen hade ett Marmot Aeolos 2P med en större absid räckt, ett Aeolos 3P kanske?

Kom gärna med förslag om ni har några. Helst max 3-4 kilo. Vi har ett Hilleberg Soulo och ett Allak beställda, fast detta vi undrar om nu bör alltså vara aningen större.

Tält som vi haft tidigare; Hilleberg Staika, Moskoselkåta 5, Hilleberg Nallo 3GT. Och förutom VE-25 och Aeolos finns ett Hilleberg Akto i samlingen.

Köp tält hos Outnorth. Mer om tält.

12 svar på ”Hitta rätt kajaktält, sensommar 2007”

 1. Jag undrar mest varför ni beställde ett Allak när ni inte gillade Staikat? Kolla in Expeds tält de håller en hög kvalitet, har en del innovativa lösningar samt att man kan köpa till en ”strut-tarp” för att göra ett slags stor absid till dem. Exped Orion med strut skulle kanske vara nåt.

  Svara
 2. Exped Orion har Ve-25:ans takhöjd och Staikas absider. Något kort ligglängd om man är lång, men totalt sett väldigt trevligt. Jag har haft Staika, VE-25 och Marmot Hypno(har jag kvar), men tycker att Orion känns bättre. Väger som ett Staika.
  Soulo ser ju spännande ut, men 95 cm takhöjd är ju inte roligt.

  Svara
 3. Helsport ser ju ok ut. Har kikat lite på Exped, men tycker de ser sladdriga ut när jag sett dem uppställda. men vi ska kika vidare.
  HB kan ju ha bättrat sig?

  Svara
 4. Om du tycker om TNF tysta och stabila tält men tycker VE-25 är lite tungt så föreslår jag Road Runner 23. Tyst, stabilt, fint spänd innerduk och relativt självstagande. Absiderna behövs spännas ut om man inte vill ha fladder. Det som är topp med detta är att om man har Footprint till det så kan man sätta upp ytterduken först och innertältet sen om det ösregnar. På föregångaren Road Runner 22 kunde man det inte (som jag har), vilket inte gör så mycket egentligen, men jag vet att många vädersätter detta. Har inte använt det på vintern men annars är jag jättenöjd. Dock sneglar jag nu på Soulo och Allak som har integrerad absid. Om det inte skulle vara för absiderna så tycker jag mycket bätter om TNF.

  Svara
 5. TNF har ett tält som jag tycker verkar trevligt, Heron 33, säljs dock bara i USA. Har själv ett VE-25 men har funderat på ett Heron 33 som ett komplement när packvikt eller utrymme kräver detta. Liten recension med bra bilder:

  Tältet har visserligen lite mer kompicerad stånglösning men TNF brukar ju göra grejer som funkar. Har sett det till salu på:
  https://web.archive.org/web/20081229143524/http://www.klsportgear.com:80/index.php?main_page=index&cPath=14_27

  Dollarn är ju frestande låg nu…

  Svara
 6. Tack för tipsen. Heron 33 ser klart intressant ut, även om stångkorsen ser spännande ut. Ska se om det går att få fram i sverige, annars får det bli en usa-beställning.

  Har även fått tips om BigAgnes SL2 eller SL3 http://www.bigagnes.com ser oxå intressant ut, men tyvärr faller det på färgen, ett grågrönt tält kan man ju inte ha… Annars var det fräckt med påbyggbar absid.

  MSR har även en del nytt på G, på KirouOutdoor nämns några men de ser oxå ut att falla på färgen.

  Är nog egentligen mest sugna på tält i ”amerikansk” stil alltså där man sätter upp innertältet först, det är skönt med rejäl rymd och spänst i innertältet istället för hängigheten när innertältet hänger i yttertältet a la ”skandinavisk” stil.

  Svara
 7. Det där med tält är jättesvårt, precis som med all annan utrustning. Väldigt bra förslag förresten. Själv använder jag Bergans tält, men jag har nog inte lika specifika krav som er.

  Svara
 8. Gillar ni färg och kvalitén på Aelos kanske deras Nusku kan vara något?
  https://www.addnature.com/product.asp?pf_id=MARMOTNUSKU

  Vet inte om det stämmer att Marmot har tagit fram det för den nordiska marknaden.
  Men det saknas iaf på deras hemsida och man hittar inga uppgifter på utländska sajter.
  Ihopkopplad inner och yttertduk är ett måste för mig samt att den når ner till marken så det inte regnar in på utrusningen eller när man lagar mat i absiden.
  Det försämrar visserligen ventilationen men gör det så mycket varmare och ombonat när man kan reglera luftgenomströmningen med dörrar och ventiler under vinterhalvåret. Tyvärr tar det nog upp lika stor yta som VE-25 och absiderna måste stagas ut med markpinnar i alla fall vid blåst.
  Men det stod bra i vinden (ca7-10 s/m) troligen för att väggarna har en ganska flack vinkel, vilket borde passa väskustens mer öppna skärgård, men försämrar även sitthöjden i ett större område av innertältet än tex. VE-25.
  Flera bra finesser bla. helt myggnät i öppningen, kompressions remmar på packpåsen och tålig Y-profil på markpinnar.
  Har satt upp en hylla i taket jag hade kvar från ett MHV tält som inte höll måttet.
  Hittade mitt till halva priset på rea men ni verkar inte lika priskänsliga. Såg att det fanns uppsatt i källaren på Naturkompaniet på Sveav. i Stockholm.
  Har tyvärr inte använt det tillräckligt för att vilja mig på en recension av kvalitén men det fanns lite info på Utsidan.se:
  http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?threadid=42928
  http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=2817

  Svara
 9. Tack för tips.
  Jodå, vi har kikat på Nusku oxå. Men det föll nog bort för att det bara var aningen större än Aeolos men 1,5 kilo tyngre. Och så var vi nog lite oroliga för möjligen sämre ventilation.

  Svara

Lämna ett svar