Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SPOT verkade vara en kulig grej tyckte jag när jag såg den första gången på Vildmarksmässan. Förvisso kanske mest tänkte som en säkerhetsgrej under expeditioner, men borde ju kunna vara rolig även för en fikapaddlare som jag.

Så en sån inhandlades i våras.

Vad är det då? Ja, en GPS som sänder ut positionen och förprogrammerade meddelanden, ut på nätet, eller via SMS och e-post.

Jag tänkte mest ha den som ett sätt att visa var vi/jag/spoten är på en delad karta på nätet. En sån karta hittar ni här; https://amzn.to/3wfFe6j

Nu är den ju inte på alltid, och inte med alltid heller. Men ibland så.

Den stora grejen med SPOTen är annars att använda den som nödgrej. Slå igång den, klicka på en knapp och du har larmat att du är i nöd och räddningstjänsten kan följa var du är även om du förflytter dig, driver eller på annat sätt ändrar position under tiden de är på väg.

Det finns även en OK-knapp som skickar iväg ett OK-sms eller OK-mail till nära och kära. Snabbt att meddela att man är okej, och man slipper massa onödigt tjöt i mobilen 😉

Ska jag ut på ensamtur under lite busigare förhållanden nån gång kommer jag nog försöka ha med nåt i den här stilen. Inte så krångligt som mobil eller VHF och täckning nästan överallt.

Men till dess får den fungera som rolig ”hitta-mig-nu-karta” på internet 😉

Mer info: www.findmespot.com i sverige är det kajaktiv som plockar in den; de har lite info här:

Nedan en karta från en dag i Hällaryd skärgård i Blekinge.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

2 svar på ”Hitta mig nu med SPOT gps”

  1. en mobil som är på borde ju räcka oftast OM man fick använda masterna för att bestämma positionen för mobilen. Nu vet jag inte hur eller om man gör det vid sökaktioner när det gäller nödställda paddlare. En satellitbaserad SPOT känns som ”overkill” för de flesta, förutom rena expeditionskanotister som paddlar väldigt långa överfarter. Nu har jag egentligen ingen aning och eftersom GPS är så etablerat kanske det är bästa valet. Jag kände bara…Oh nej inte en ”grej” till, som man måste ha 😉

    Svara
  2. verkar som man faktiskt använder masterna för att lokalisera mobiltelefonen. Får hoppas att mannen klarat sig och inte drivit ut.

    Svara

Kommentera