Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hilleberg the tentmaker

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Hilleberg har tillverkat tält och tälttillbehör sedan 1971. De var först med kopplade inner- och yttertält, alltså där innertält och yttertält sätts upp samtidigt. De håller fortfarande på med tält och tillbehör av superfin kvalitet. Man tillverkar lätta produkter men inte de allra lättaste. Vävarna är tunna och starka. Stängerna är från DAC. DAC och Hilleberg har jobbat tillsammans i massor av år. Hilleberg är inte kända för ett spruta ur sig nyheter men då och då kommer det nya tält och nya serier. Vissa modeller har hängt med nästan sedan starten även om de såklart blivit uppdaterade efterhand. Tälten tillverkas i Estland medan tarpar och en del annat tillverkas i Vietnam har jag för mig. Produktutveckling, service och reparation sker i Östersund där de har sitt huvudkontor.

Senaste åren har Hilleberg varit riktigt duktiga på att lägga upp instruktionsfilmer på alla tält på flera språk. Suveränt. I princip alla tält finns i tre olika färger; rött, grönt och sand (brunt).

Hilleberg kategoriserar sina tält i fyra olika serier beroende på bruk.

Black Label
Här finns klassiker så som Staika, Keron, Nammatj, Tarra med flera. Alla tält i svarta serien har t.ex. väven Kerlon 1800 och 10mm stänger samt yttertält som går ända ner till marken. Dessa tält fungerar för alla i alla tänkbara miljöer och förhållanden.

Red Label
Red Label-tälten är framtagna med tanke på låg vikt. Även dessa passar de flesta förhållanden men kanske inte de allra värsta, det är dock fyrsäsongerstält allihop. Här har alla tälten ytterväven Kerlon 1200 och 9mm stänger och yttertältet går ända ner till marken. Bland Red Label hittar vi till exempel Nallo, Nallo GT, Akto, Soulo, Allak. Red label passar nog de flesta av oss som håller på med normalt friluftsliv.

Yellow Label
En av Hillebergs senare tältserier. Här är det ännu lättare tält och det är tre säsonger vi pratar om. Alltså ingen snö men snöfria vintrar fungerar såklart perfekt. Yttertält i Kerlon 1000, 9mm stänger. På Yellow label går inte yttertälten ner till marken. Populära modeller är Anjan, Niak, Rogen och Enan.

Blue Label
I den blå serien hittas tält som är gjorda för specifika ändamål. Här finns stora tält, grupptält och samlingstält. Exempel är Altai, Atlas & Stalon.

Shelter, tarpar och tillbehör
Hilleberg har även Tarpar i blandade storlekar och vävar. Nätinnertält finns också bland produkterna liksom bivacksäckar. Tarpstänger har också varit med ett tag medan vandringsstavar är nytt. Tältpinnar, tältstänger, skyddunderlag, linor och linsträckare med mera finns också bland tillbehören.

De flesta typer av tält finns i olika klasser. Vill man till exempel ha ett fristående kupoltält finns det som Staika i Black label, som Allak i Red label och som Niak i Yellow Label.

Några Hillebergfavoriter (affiliatelänkar/Outnorth)

Allak 2 – lätt & fristående
Nallo 3GT – gött med extrastor absid
Tarra – tyst, stabilt och rymligt

För egen del har vi haft och använt Hillebergtält sedan 1995 då vi köpte vårt första Staika. Sedan dess har vi använt lite blandade tält men mest Hilleberg. Tält som vi använt relativt mycket är bland annat Staika, Jannu, Allak, Soulo, Nallo 2, Nallo 3GT, Keron, Altai, Nammatj, Tarra, Saivo och så Tarp 10 UL.

Köp Hilleberg hos Outnorth

”Bo, som alltid varit en mycket aktiv friluftsmänniska, hade tröttnat på den traditionella sortens tält där innertältet sattes upp först och därefter täcktes med ett regnskyddande yttertält. Han hade länge funderat på möjligheten att koppla samman de båda tältdelarna för att undvika att yttertältet betedde sig som ett fladdrigt segel, men han saknade sömnadskunskaperna som behövdes för att lösa problemet på ett bra sätt. Därför kan man tala om Bos och Renates giftermål som en lyckad kombination också rent affärsmässigt. Renate tog sig an sömnaden medan Bo skötte design och försäljning.”

Läs mer hos Hilleberg

Hillebergprodukter som vi är lite sugna på (affiliatelänkar/Outnorth):

Lättlätt ryggåstält för 2
Hilleberg Niak, lätt för 1,5
Hilleberg Anjan 3 GT
Hilleberg Anjan 3 GT – lättlätt med stor absid

Lämna ett svar