Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hilleberg Rogen

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Bredhåll
Bredhåll

Vi lånade ett Hilleberg Rogen för ett tag sen använde det lite då och då, uppskattningsvis 25-30 nätter under lite blandade väder.  Hilleberg Rogen är ett kupoltält och det första kupoltältet bland Hillebergs tresäsongerstält (Yellow Label) som hade premiär 2012. Tresäsongerstälten innebär bland annat tunnare väv i yttertälten, mer nät (mesh) i innertälten och så går inte yttertältet ändå ner till marken. Vi gillar ju Hilleberg sen ganska länge och har några tält på hyllan och har använt desto fler.

Första intrycket av Rogen är att det verkligen är litet och lätt för att vara ett tvåpersonerstält med två absider, precis över två kilo tar det ju knappt nån plats i packningen. Jämför man med de vanliga Hillebergtälten är Rogen (och syster Anjan) inte riktigt lika lätta att sätta upp tycker jag. Det är också enklare detaljer, bågändarna ska i små hålband istället för kanaler som man är van vid. Lite mer åt det amerikanska hållet alltså. Känns inte riktigt Hillebergigt men det funkar ändå bra att få upp hyfsat enkelt.

Att bo i är Rogen ungefär som Allak & Staika i storlek, bara marginellt mindre. Absiderna är lagom stora för packning och matlagning även om det känns lite spännande att dra igång bensinköket därinne.

Motljus och Hilleberg Rogen
Motljus och Hilleberg Rogen på Tjärö i Blekinge

Ventilationen fungerar bra, iochmed att det är öppet nertill blir det bra genomströmning av luft. Sen ska man ju vara medveten om att där det inte finns något yttertält (längst ner alltså) blir det ju så att kondensen då sätter sig på innertältet vilket kan göra att man upplever att det läcker, men det är nog troligare kondens.

Rogen har två korsande bågar och en liten kort rackare för att få till lite absiddjup. Ganska likt Exped Venus II UL (fast Exped är ett tunneltält). Väven är tunn och kallas Kerlon 1000 vilket gör den ganska fladdrig dock inte mycket värre än Kerlon 1200 som sitter i Allak, Nallo, Soulo med flera.

Jag tycker Hilleberg Rogen är lite svårt att få någon spänst på, det spelar knappt någon roll hur man spänner med stormlinor och trixar och fixar. Klart pyssligt att få till. Tror nog Hilleberg får ta sig en funderare till här om det ska bli en riktig höjdare. På syster Anjan har man nog inte riktigt det problemet verkar det som (har bara satt upp ett sånt en gång, men ej sovit i det). Till att börja med var vi inne på att skaffa ett Rogen, men nu skippar vi det ett tag i alla fall. Hade varit gött med ett riktigt lätt tvåmans kupoltält men så länge får Nallo fungera som lätt tält även om det inte är nåt kupoltält och bara har en ingång 😉

Köp Rogen hos Outnorth.

Hålband, funkar fint, men lite pilligare än vad man är Hillebergvan vid
Hålband, funkar fint, men lite pilligare än vad man är Hillebergvan vid
Lätta markpinnar också
Lätta markpinnar också

4 svar på ”Hilleberg Rogen”

 1. Jag har hittills kört med Namatj 3GT och Katium 3 i Sarek, Torne träsk och Kamikouchi, Japan. Som enmanstält har jag kört med Helsport ringstind II. Jag bytte från Namatj till Katium pga att Namatjen sluttar alldeles för mycket vid fotändan och därmed blöter ner sovsäcken samt för att katium har dubbla absider med möjlighet till utsikt och snabba passager in o ut. 3 manna-tälten används då jag är ute med familjen och vänner och tvåmannatälten när jag är ensam. Helsport ringstid II klarade en Japansk tyfon med skyfall, som drog förbi Japans nationalpark Kamikouchi, utan läckor. Men tyvärr är ringstind II för svår att sätta upp, för liten och trång ens för en person med mycket packning.

  Nu vill jag ha ett större mer fristående tvåmanstält med två stora absider. Det skall gå att ligga två i den men för det mesta tänker jag använda den som ett lyxigt solo tält. Kravet är ett 3 säsongstält eftersom jag aldrig är ensam då jag är ute under vintern och senhösten. Då fungerar Katium 3 utmärkt. Norrlandsjägarna K4 använder Keron 4 GT under vintern i fjällen vilket säger en hel del om kaliums tillämpbarhet i vinterfjällen, Katium är Keron light.

  Men, altså, nu behöver jag ett tält för vår, sommar och höst.

  Rogen verkar vara det som motsvarar mina krav allra mest. Jag har dock hört att det läcker i golvets hörn. Hillberg svarar att det är svårt att få en maskin att fästa ihop hörnen perfekt. Märkligt eftersom mitt Helsportstält höll torrt trots att det var en sjö under golvet. Exped Venus II UL verkar mer intressant trots att det väger 0.45 kg mer, är kortare och smalare. Duken fladdrar mindre och går ända ner. Dessutom, deras golv är känt för att vara mycket välgjort och vattentät. Nämnda faktorer är viktigare än vikt och rymd. Den är också 2 000 kronor billigare. En längd på bara 220 cm inuti Venus II cm oroar mig eftersom jag kan råka ut för samma problem som i Sarek med Namatj-en, den att fotändan nuddar väggen => blöt sovsäck.

  har beslutsångest mellan Rogen och Exped Venus II UL.

  Svara
 2. Hej, jag blir inte klok på det – står tältet av sig självt, eller går det omkull om det inte finns någon förankring?

  Svara

Lämna ett svar