Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Search and Rescue i Blekinge

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

Jag hade egentligen tänkt slöa hemma medan Erik var i Blekinge. Men när Geir, en ur besättningen på en av de nya räddningshelikoptrarna i Blekinge frågade på Happy Kayaking om någon var övningssugen lät det för bra för att missas.

Släppte av Erik i Järnavik för lite kurseri och körde bort till Almö. Paddlade en kortis med Ulrika, Thomas och Torgny innan helikoptern kom inflygandes från Kallinge vid 12-snåret och då hade även Ola och Andreas anlänt.

Paddeltur öster om Almö
Paddeltur öster om Almö, Ulrika, Torgny och Thomas
Helikopter på ingång
Helikopter på ingång
Ytbärgare med kermitfärgad våtdräkt! :)
Ytbärgare med kermitfärgad våtdräkt! 🙂

Ut ur helikoptern, HKP SAR, klev två grabbar som ställde sig lite bredbent och koolt vid sidan. Ujujuj kom att tänka på filmen Top Gun 🙂 Lite nervösa var vi allt, och ganska uppspelta. Detta var första gången för oss alla. Och det var alldeles, alldeles… Underbart kul!

Vi började med en genomgång. Av maskin och personer. Det var två piloter, en vinschansvarig och en ytbärgare. Mycket trevliga. Det snackades säkerhetsattiraljer som plb, vhf, epirb, spot, hur vi syns i vattnet mm. Regnet började ungefär när de kom och jag blev lite frusen i vinden. Men det gick över när det började bli dax för övning.
Det blåste en del och vi tänkte undvika kajaker denna första gång och bara vinscha. Först var tanken att bli i släppta från båt, men sjöräddningen kunde inte vara med denna gång, så plan två var att vi skulle gå i från stranden och simma ut en bit, men det blåste för mycket och vi skulle inte klara av att ta oss särskilt långt från land, så vi blev utflugna och avsläppta. Inte som jag först trodde, hoppa i från helikoptern, utan nervinschade och fick ligga i vattnet ett tag innan de plockade upp oss igen. Leendet gick från öra till öra resten av dan. Det var så roligt och inte ett dugg läskigt att bli upplockad på det viset. Själva vinschningen gick väldigt fort och jag tror att det var 20-30 meter som vi drogs upp. Hann inte uppfatta att det var något högt i alla fall.

Efteråt var det lite diskussioner om vilka färger som syns bra i vattnet, och jag fick lite backning på min blåa dräkt och flytväst. Jag får nog byta till en grön 😉 Väldigt kulig och intressant övning, hoppas det blir fler tillfällen där även kajakerna får vara med.

Efter gofika hos Ulrika körde jag och hämtade Erik i Järnavik där det precis börjat regna?! Hur är det möjligt? Två mil bort hade det regnat sen kl 12… Själv var jag inte sugen på att krypa i blöt torrdräkt igen och hoppades att han skulle vara åka-hem-sugen 😉

men det var han visst inte…

Vinschning
Vinschning
Kul med Helikopter
Kul med Helikopter
Geir
Geir, vinschansvarig

Ola filmade lite:

2 svar på ”Search and Rescue i Blekinge”

Lämna ett svar