Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Helgelandskusten 2004

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Helgelandskusten hade vi knappt hört talas om för ett år sedan. Nu har vi varit där och paddlat nästan två veckor. Vilken skärgård, vilket vatten, vilken underbar natur. Vilket ställe!. En mycket fin tur i otroligt fin natur och skärgård på Helgelandskusten. Vi längtar redan tillbaka till midnattssol, kristallklart vatten, valar, delfiner, midnattssol, havsuttrar med mera.

28 juni-8juli. Norge hade lockat länge, men vi hade inte kommit iväg tidgare. Vi har väl inte riktigt vågat ännu men när Håkan & Lena Jernehov frågade om vi ville följa med kändes det tryggt. De är supervana paddlare och har dessutom varit på Helgelandskusten tidigare. Resan upp gjordes på 2 dagar, cirka 150 mil, första biten i Norge är väl inte så rolig, men ju längre norrut man kommer desto vackrare blir det. Gudbrandsdalen och Dovre Fjell är jättefint. När vi körde över Dovre Fjell såg jag & Erik en Myskoxe! Håkan och Lena tyckte det var nybörjartur 😉

Sista biten från Levang till Nesna åkte vi färja, väl framme i Nesna hyrde vi en liten hytte precis vid vattnet på Nesna camping; kajakerna packades och vi somnade sött trots ett brummande kylskåp och tre snarkare

28/6 Måndag Nesna – Tomma, 19km

Vaknade vid 2-tiden, behövde gå på toa. Det var alldeles stilla och solen sken för fullt. Det var inte särskilt varmt, men skönt. Jag var lite sugen på att väcka de andra men de sov så fridfullt så jag kröp ner i säcken igen. Klockan 6 vaknade jag av att Håkan gick ut, och vädret var lika vackert som innan, så vi packade ihop oss och paddlade iväg vid 8-tiden.

Håkan tar de första paddeltagen ut från Nesna
Håkan tar de första paddeltagen ut från Nesna

1 1/2 timme senare stannade vi på Tommas insida och sträckte på benen och jag kunde byta om till torrdräkt. När vi lämnade Nesna var det bleke, men när vi rundade den södra udden på Handnesøya blev det ganska blåsigt och fuktigt av vågorna.

Vid 11-tiden hittade vi en fin strand där vi intog lunch och såg turens första, men definitivt inte enda, havsörn. Under tiden vi åt försvann vattnet under kajakerna. Håkan och Lena hade fixat bärremmar som gjorde det väldigt smidigt att få upp och ner kajakerna till vattnet. Tidvattnet vållade överlag inga problem, men det kan bli lååånga sträckor att bära kajakerna.

Pia vid litet vattenfall på Tomma | Erik med Tomma i bakgrunden
Pia vid litet vattenfall på Tomma | Erik med Tomma i bakgrunden

Det var lite motvind innan lunch och det blev sidvind när vi rundade den norra delen av Tomma för vidare färd mot en strand som var lovad att vara som i Thailand. Och det var den! Verkligen superfin med besök av strandskator med ungar, havsörnar och gökar.

Vid denna fantastiska strand slog vi läger första natten. Toppen i bakgrunden är Tommas näst högsta topp; Breidtomma och den är 811m hög (enligt sjökorten, på landkartan är den 8m lägre?).
Vid denna fantastiska strand slog vi läger första natten. Toppen i bakgrunden är Tommas näst högsta topp; Breidtomma och den är 811m hög (enligt sjökorten, på landkartan är den 8m lägre?).
Valspaning från Håkan och Lenas tält | Erik tar de första tagen till sandslottet
Valspaning från Håkan och Lenas tält | Erik tar de första tagen till sandslottet

Efter middagen satt vi ute på en udde och hade vår första valspaning, inga valar syntes till, men väl 4 tumlare som gick nära vår spaningsplats och det fick duga bra för att vara första dan. StoraTokholmarna som skulle ansluta tog färjan ut till Tomma och körde över ön och slog läger nån kilometer ifrån oss; de var inte paddelsugna efter den långa bilfärden, vi ska träffa dem i morrn.

När valspaningen var avklarad var det läggdags, men Erik & jag sysselsatte oss ett tag med att bygga sandslott på den underbara stranden, det var en kamp mot tidvattnet 😉

Mat: Pizza. Extra: stekt torskfilé fångad av Håkan från kajak.
Väder: Sol, max 7m/s, ca 20°C.

29/6 Tisdag, Tomma – Lovunda, 35km

Vaknade vid 4-tiden av att regnet smattrade mot tältduken, somnade om. Steg upp vid 7-tiden och tog det lilla lugna, eftersom jag inte sett någon rörelse från Håkan & Lenas tält. Plötsligt rörde det sig därborta och ut kommer de, iförda sina paddelkläder och alla grejor nerpackade utom tältet. då blev det litta fart på oss. Vi packade snabbt ihop och åt nästan frukosten stående 😉

På vägen dit såg vi nåt komma simmande i ytan, jag trodde det var en säl men det visade sig vara en havsutter. De är inte särskilt vanliga, fräckt!

Pia & Lena på väg längs Tommas nordvästsida | Stockholmarna packar
Pia & Lena på väg längs Tommas nordvästsida | Stockholmarna packar

Sen träffade vi sthlmrna, Hasse, Carola, Joakim & Ika, Brunnsvikare allihopa. Verkade trevliga.
De var inte riktigt klara när vi anlände så vi paddlade en liten extra runda, och kollade sen in en gräsklädd kåta som finns på Tomma. Vid halvtolv gav vi oss iväg mot Lovunda som är 623m högt. Maffigt! Som skåning är jag inte direkt bortskämd med höga berg… 😉

Samling för en kik på sjökorten/kartan | Lovunda närmar sig
Samling för en kik på sjökorten/kartan | Lovunda närmar sig

Efter diverse snirklande nådde vi så småningom Lovund och landade på ännu en fin sandstrand, det häckar lunnefågel här! Himlen upp mot Lovundas topp är fylld med svarta prickar, ser ut som knott men det är Lunnefåglar.

Nu har vi precis ätit middag i tältet, det började nämligen regna precis när vi fått upp det.

Mat: Bullens Pilsnerkorv och potatismos.
Väder: Molnigt senare regn, bleke (fr. kl18.30 lite blåst), ca 18°C
<

30/6 Onsdag Lovund, 0km

Idag har vi vilat från paddling. Vi tog lite sovmorgon och gjorde scones till frukost. När alla började bli klara med morgonbestyren, gjorde vi oss redo för ”toppbestigning”. Nu skulle det kollas in lunnefåglar! Efter ca 40min vandring/klättring var vi mitt i kolonin. Jisses vad häftigt, man kom att tänka på Hitchkocks ”fåglarna” både en och två ggr… Men vad söta de är med sin jättenäbb i regnbågens alla färger och en sittstil som påminner om pingviner. De kallas ju oxå sjöpapegoja. De låter lustigt, ungefär som motorsågar, när man kommer nära deras bon.

På väg upp mot Lunnefågelkolonin
På väg upp mot Lunnefågelkolonin
Lunnefågel | Lunnefågelspaning
Lunnefågel | Lunnefågelspaning

När vi kom tillbaka till lägret var det dax för lunch, och sen delade folk upp sig lite. Jag och Håkan gick iväg med fiskespöna och nästan alla andra gick iväg till byn. Vi fick upp 9 sejfiskar, Håkan de flesta, och slängde tillbaka en som vi tyckte var för liten.

Håkan ropar till, 100m från oss är det väldigt mycket måsar i luften, plötsligt klyvs vattnet av en, två, tre… flera stycken ryggfenor. Håkan har kikaren med sig och vi skiftas om att kolla på valarna. Det var grindvalar, och de kom i två grupper. Sammanlagt 15-20st. De jagade utanför i drygt två timmar. Och alla hann se dem! Häftigt! Som grädde på moset fick jag och Håkan även se ett tiotal delfiner, som hoppade och lekte. De var rätt mycket snabbare och försvann på 2-3min.
Jag lovar att jag var väldigt uppe i varv efter detta 😉

Havsörn ovanför tälten | Håkan rensar fisk och de andra tittar på
Havsörn ovanför tälten | Håkan rensar fisk och de andra tittar på
Valspaning på kvällen | Træna vid horisonten | På väg mot Lovunda by
Valspaning på kvällen | Træna vid horisonten | På väg mot Lovunda by

På kvällen satt vi uppe på klipporna och spanade val och fick höra del 1 av en skröna från Grönland som Lena läste. Superkul!
Mat: panerad fiskfilé till förrätt och Tacos till varmrätt…
Väder: Stilla och mulet, ca 16°C

1/7 Torsdag Lovunda – Onøya 30km

Vaknade till regnsmatter på tältduken och vinden ven. Vi hade bestämt att vi skulle vara klara att paddla kl 9, men vi tog ett gemensamt beslut att avvakta för mindre vind. Alla gick tillbaka till sina tält och åt frukost, läste sov mm. Vid 10-tiden hade det mojnat och vi bestämde klart skepp kl12. Det blev en febril verksamhet och vi kom iväg kvart över tolv, lagom till tidvattnets högsta punkt och himlen började spricka upp.

Första anhalten var Lovunda by, för påfyllning av vatten och godis.

I stort sett spegelblankt | Lunch vid lågvatten på klippor gör det mjukt att dra upp kajakerna men ruggigt halt
I stort sett spegelblankt | Lunch vid lågvatten på klippor gör det mjukt att dra upp kajakerna men ruggigt halt

Sen vidare färd mot Onøya i knappt någon vind och med sol emellanåt. Här landade vi ungefär kl 21. Tältet slogs upp och jag var bara tvungen att bada. Med det menar jag tvätta hår och kropp. Det var hyfsat kallt i vattnet, ca12° men det gick. Underbart skönt att bli ren!!!

Lägerplatsen på Onøya, nästan maximalt högvatten
Lägerplatsen på Onøya, nästan maximalt högvatten

Sen var det dax för middag med vin, för första gången på denna turen. Inte dumt alls 😉
Joakim lyckades fånga 4 torskar, som de gjorde saffransgryta på!
På kvällen var det väldigt fint ljus, solen går ju aldrig ner helt så här års, men den är nere och vänder.

Tomma sett från Onøya i kvällsljuset, kooola moln!
Tomma sett från Onøya i kvällsljuset, kooola moln!

Mat: Couscoussallad med tonfisk och nötter.
Väder: Började med kraftig vind och regn, slutade med noll i vind och sol. Under dagen runt 16°, på kvällen knappt 8°

2/7 Fredag. Onøya – Innerkvarøya, 22km

Det bestämdes inte någon avresetid, så alla tog det lilla lugna. Vi gick upp vid 9-tiden, Erik badade och jag mornade mig med att klippa naglar, göra vid torrdräkten mm. Det blev scones till frukost och solen gassade på ordentligt. Jag funderade på att paddla i underställströja och paddelbyxor, men ångrade mig. Och det var tur det. Vi hann inte mer än lämna stranden vid 12-tiden förrän det började blåsa. Så blev det så att vi fick en del motvind denna vår femte paddeldag.

Carola, Håkan och Hasse, Lurøya i bakgrunden
Carola, Håkan och Hasse, Lurøya i bakgrunden
På väg in mot korallstranden för lunch
På väg in mot korallstranden för lunch

Vi tog lunch i strålande solsken vid en underbar korallstrand på en liten ö väster om Lurøya. Vi hamnade sedan på Innerkvarøya efter ca 2 timmars letande efter en bra lägerplats. Denna var helt ok med en sandstrand och prima underlag av mossa och gräs, men oxå massor av knott när vinden plötsligt la av, och utsikten var det lite si och så med; man blir snabbt kräsen 😉

Pia på väg österut söder om Yttre Kvarøya
Pia på väg österut söder om Yttre Kvarøya

Annars har vi inte sett några nya djurarter, men jag är väldigt nöjd med att jag klarade av motvinden så pass bra! Det känns i kroppen…

Hestmona sett från Innerkvarøya
Hestmona sett från Innerkvarøya

Mat: Eriks goda hemmatorkade köttfärssås med pasta.
Väder: Till en början 0m/s och sol, efterhand ökande med nått skyfall på kvällen lugnt och soligt, ca 17°C
.

3/7 Lördag, Innerkvarøya – Vikingen – Hestmona, 17km

Började med lagom väder… lite sol, lite vind och ganska varmt. När vi landade på Vikingen, där polcirkelmärket står, var det klarblå himmel och jättevarmt. Så alla badade, passade på att tvätta hår och kroppar, himla skönt var det tom i vattnet! Efter lunch fiskades det för middag. Håkan fick på sitt tredje kast upp en fin vitling, Joakim fick oxå en vitling, det på sitt andra kast och jag fick på första kastet, en torsk! Den blev till en påhittad torskgryta, med lite hemmatorkade grönsaker som champinjoner, tomater, äpple, squash och vitlök. Lite hackad lök, buljong, tomatpuré, timjan och torskbitar. Jättegott! Vi hade ris till. Innan avfärden från Vikingen tog vi gruppbild vid Polcirkelmärket.

Gruppbild vid Polcirkelmärket på Vikingen | Lunch på Vikingen
Gruppbild vid Polcirkelmärket på Vikingen | Lunch på Vikingen
Utsidan av Hestmona | Kajakbärning
Utsidan av Hestmona | Kajakbärning

När vi landade på Hestmona, efter att ha fyllt på vatten i en bäck hade vinden vänt och friskat i. Kvällen blev lite mulen och med några stänk. Den avslutades i lä, med del 2 av den grönländska berättelsen om fångstmännen på grönland. Precis när det var läggdags sprack himlen upp och vi trodde på fint väder dagen efter…

4/7 Söndag Hestmona, 0km

Vi bestämde igår kväll att vi skulle träffas över sjökortet ombytta till paddelkläder kl10. Klockan 6 vaknade jag, det regnade ganska rejält. vaknade igen kl7, när Eriks klocka ringde, det regnade fortfarande. Vi gjorde vid våra grejor och tyckte väl egentligen att det skulle vara skönt att krypa ner i säcken igen. Tydligen var det fler som kände så, för Lena gick runt och kollade om det var ok med alla att vi stannade kvar.

Så dagen har ägnats åt att sova, läsa, baka och spela lite kortalfapet. Jag bakade vetebröd som blev väldigt goda, tyckte jag och Erik. Vi åt alla åtta själva… 😉

Carola och Hasse gick en runda till byn, Joakim har sovit mest hela dagen, Ika har läst, precis som jag. Erik, Håkan & Lena har gjort lite av varje.

Lägerplatsen på Hestmona, mycket fin | En regnig dag i tältet
Lägerplatsen på Hestmona, mycket fin | En regnig dag i tältet

Kvällen slutade med att nästan alla (utom Erik) lyssnade på EM-finalen i fotboll (som ju Grekland sensationellt vann mot Portugal), i vars ett tält, innan vi somnade.

Mat: Chili med pasta.
Väder: regn, regn, och regn… lite blåst på eftermiddagen och uppehåll vid 21-tiden.

5/7 Måndag. Hestmona – Besvær, 27km

Vi väcktes kl 5.30, Håkan undrade om vi kunde tänka oss att vara klara för avfärd kl 7. Och eftersom vi slappade hela gårdagen så var det ok, tyckte vi. Allt gick som smort, klockan var fem i sju när det var färdigpackat och klart, hade bara mina paddelvantar kvar att ta på mig. Men de var puts väck, jag kunde inte hitta dem nånstans. Jag fick låna Eriks, för även om det var en solig och fin dag så tyckte jag att det var lite för kallt i vattnet för att paddla utan vantar.

Kelp - bladtång, ser ut som Lasagneplattor
Kelp – bladtång, ser ut som Lasagneplattor

På vägen ut mot Nesøya såg vi turens första sälar och de dök upp lite varstans runt Nesøya. Knubbsäl tror vi att det var. Kul att de finns här uppe oxå, började misströsta…

Lunchen intogs på en underbart vacker strand, Silsanden på Nesøy, där det stod ett vindskydd med en gästbok liggandes i. Det var endast godkänt att skriva i den om man hade promenerat till stranden, att ta bil dit var fusk. Vi enades om att paddling oxå var godkänt och skrev en liten hälsning.

Hyfsat stor brännmanet, cirka 70cm i diameter | Ännu en kanonfin lunchstrand
Hyfsat stor brännmanet, cirka 70cm i diameter | Ännu en kanonfin lunchstrand

Paddlandes in mot byn fick vi se svartisen, den är inte så svart… såg faktiskt ut som en molnhatt på bergen in över fastlandet. Men det var lite fräckt att se en så pass stor glaciär. Så nu blev det ännu en fotosession… 😉

Svartisen ligger som ett moln ovanpå topparna | Detta sundet kom vi paddlande i några timmar tidigare, nu kunde man gå torrskodd över ;)
Svartisen ligger som ett moln ovanpå topparna | Detta sundet kom vi paddlande i några timmar tidigare, nu kunde man gå torrskodd över 😉

Sen shoppade vi loss i en av de tre affärerna på Nesøya. Den rara damen i affären fick väl in hela veckolönen på oss åtta, som var sugna på det mesta kul vi kunde hitta. Bla 1,25 liters øl (Erik tyckte det kändes tryggt att norrmännen fattat att 33cl är för lite) som de flesta köpte och som vi festade med på kvällen.

Mat: Eriks goda köttfärssås med pasta..
Väder: Jättefint, lite, lite vind.

6/7 Tisdag Bessvær – Vikingen, 21km

Klockan 5 vaknade vi av att Carola meddelade att uppstigningen var, pga regnet, framflyttad till kl6. Vi somnade tacksamt om. Kvart över 6 började vi plocka ihop grejorna och äta frukost. Det tar ca 2 timmar (för oss i långsamt tempo) att bli klara och halv 9 var vi på väg. Fast utan Hasse och Carola, de bestämde sig för att göra ett försök att ta sig ut till Træna som var lite av ett mål för oss på denna turen. Tyvärr räckte inte tiden till riktigt, och det ligger ju kvar till nästa gång. Så nu var vi bara 6 st.

Sjösättning från Bessvær vid lågvatten, 1,5m lägre vatten än när vi kom kvällen innan | Lite regn och rusk
Sjösättning från Bessvær vid lågvatten, 1,5m lägre vatten än när vi kom kvällen innan | Lite regn och rusk

Nästan direkt började det regna, blåsten kom från norr och vi skulle söderöver. Så med vinden och vågorna i sidan och så småningom i ryggen, gav vi oss av mot Selsøvik för shopping i 1700-tals hus, dock ej godis, i alla fall inte så mycket… 😉

Klockan var ungefär 13 när vi kom dit och vi var inte så sugna på att laga mat i regnet, så vi tryckte i oss vars ett kvikklunsj (choklad) och iväg igen. Mot Vikingen denna gång.

Det gick undan i vind och vågor, så en knapp timme senare var vi framme. Snabbt upp med tälten och sen kom det svåra, att ta sig ur torrdräkten utan att bli genomblöt (när det regnar saknar man kåtan med ståhöjd). Det funkade ok… 😉

Medvind och regn | Läger på Vikingen
Medvind och regn | Läger på Vikingen

Robens-Tältet funkar verkligen bra i både regn och blåst. Imponerande!

Mat: Vi åt bara vår lunch denna dag, gryta med oxkött och nudlar (torrmat).
Väder: Regn och blåst, ca 8m/s och 12°C

7/7 Onsdag Vikingen – Tomma, 32km

När vi vaknade imorse, småregnade det och vinden hade vänt. Så från en trevlig nordvind (medvind) insåg vi att vi skulle få kämpa hela dagen i motvind.

Kl 7 körde Hurtigruten förbi och väckte oss med en rejäl signal och vid halv elva satt vi i kajakerna.

Det var jobbigt men det funkade bra. vi tog lite pauser där vi hittade lä, sittandes i kajakerna, för att nästan 4 timmar senare äta lunch. Under tiden fick jag lära mig ett nytt knep. Om man paddlar motvind men har berg vid ena sidan, går det lättare att ta sig fram längs med bergskanten än mitt ute i fåran. Dessutom mycket roligare!

Hurtigruten går ganska nära Vikingen | Erik på väg söderut
Hurtigruten går ganska nära Vikingen | Erik på väg söderut

När vi nådde Onøya kollade vi om det var läge att ta sig vidare till Tomma, då det hade känts bättre att vara endast 2 mil från Nesna istället för 3, med tanke på morgondagens hemfärd. Vi tyckte att vi måste vara tillbaka i Nesna senast torsdagkväll för att kunna komma iväg hemåt på fredagmorgon.

Vi väntade lite drygt en timme, sen satte vi av mot Tomma. Kvar blev Joakim och Ika, de behövde inte vara vid bilen förrän på fredag och dit hade de kanske 1 mil. Så de väntade på bättre väder.

Det var en ganska rolig sjö att paddla i, vinden och vågorna kom från två håll, runt Tomma. Det tog lite drygt 2 timmar att paddla de 10km till den nordöstra delen på Tomma där vi slog läger, för övrigt samma ställe som vi lunchade på första dagen.

Den sista km var oerhört jobbig, men det gick, och vi var jättenöjda när vi kom iland. Strax innan vi var framme kom Erik på att hans kikare inte hängde runt halsen som vanligt; tappad i vattnet eller kvarglömd på Onøya? SMS från Jocke när vi kom iland bekräftade att den låg kvar på Onøya och det var ju bra mycket bättre än attt den låg på havsbotten!

Det blåste och det rejält emellanåt, säkert uppåt en 12-15 m/s. Innan vi kröp in i tälten mätte vi i alla fall 10m/s och det är mer nu. Inatt får tältet verkligen bekänna färg…

Mat: Italiensk couscous m. salami.
Väder: regnigt med uppehåll på eftermiddagen. Vind ca 5m/s, på kvällen 10 och lite mer i byarna

8/7 Torsdag Tomma – Nesna, 14km

Håkan frågade om vi kunde tänka oss att sticka iväg innan tolv, och det kunde vi och kvart i elva paddlade vi iväg. På väderleksrapporten pratade de om sydväst 10m/s och tåk, så vi tog det lugnt utmed den östra sidan av Tomma. Nu blåste det definitivt inte några 10 sekundmeter, snarare 3-4 så det blev inga problem.

Vattenfallen som var små när vi startade turen hade blivit ganska stora
Vattenfallen som var små när vi startade turen hade blivit ganska stora

Under hela turen har vi varit skonade från strömmar, men när vi var ca 1km från campingen på Nesna, blev det kraftig sidoström (sydlig), det tog hur lång tid som helst att ta sig in. Dessutom såg det ut som om hela byn rörde sig runt kyrkan, himla mysko!

När vi kom iland, gick vi upp och bokade en stuga med kök och dusch (som tur var så var de enklare stugorna upptagna). Nu skulle det bli skönt att tvätta bort allt saltet. Det var inte dumt alls, det kan jag lova! Det var först efter duschen som vi upptäckte att allt luktade skunk, alla grejor luktade faktiskt riktigt illa! 😉

Mitt i allt fick vi besök… Jocke o Ika hade kommit till campingen (och de hade med sig Eriks kikare) de hyrde stugan intill vår, senare anlände oxå Hasse och Carola.

På kvällen samlades vi allihopa, snackade och kollade igenom en del av våra bilder på tv:n.

Mat: Färdig pastarätt med ostsås.
Väder: Lite vind, lite regn och lite dimma. På det hela stora helt ok 🙂

Resan hem till Skåneland gick på 2 dagar, man kan lätt utöka den till det dubbla eller mer och stanna mer längs vägen i Norge, det finns hur mycket som helst att se! Vi stannade en snabb runda i Trondheim, besökte bland annat Nidarosdomen.

Detta har varit en helt underbar semesterresa, som kommer att göras om igen! Totalt blev det 11 dagar ute och visst var det skönt att ta en dusch när vi kom iland i Nesna, men det hade också varit skönt att vara ute ett tag till. Helgeland är ett av Norges örikaste områden och det är mycket fin natur där, att få se valar, delfiner, lunnefågel, havsutter, massa havsörnar m.m. var mycket spännade. Vattnet var kristallklart och vi hittade kanonfina stränder för övernattning

Nästa gång ska vi nog ha med oss rejäla kameror med stativ och tele (en digital systemkamera får nog adderas till den aldrig minskande shoppinglistan). Jag blev väldigt sugen på att ligga still mer och fotografera djur och blommor mer. Dessutom ska jag ha med fler djur&naturböcker så man kan läsa och lära om det man ser. På denna turen var det flera som var mycket duktiga på både växter, djur och natur så det var bara att fråga.

En ny kikare hade inte varit fel, den jag har nu är liten och smidig men inte tillräckligt bra, lätt tillgänglig när man paddlar. På så sätt kan man förutom djuren, se om det är en bra rastplats eller inte, om det är en ny ö eller bara en udde mm. En sån som Erik har får det nog bli; vattentät ska den klart vara. Åsså hade en tubkikare varit kul att ha när man är på land; men där går kanske gränsen, man ska helst ha plats till lite andra saker…

Annars funkade alla grejorna bra, mina kängor blev lite för blöta och jag hade lite för mycket t-tröjor med mig (använde inte nån…). Baddräkten behövs inte heller… 😉
Däremot var min torrdräkt en dröm! Så torr som jag har varit under denna paddlingen har jag nog aldrig varit innan.

Ett stort tack till Håkan & Lena som frågade oss om vi ville följa med, det var väldigt kul och givande!

Tidvatten: Under vår tid i Norge så var största skillnaden mellan hög- och lågvatten cirka 250cm och det är ju klart märkbart. Det kan bli långa sträckor att bära kajakerna om man nu inte lyckas tajma in så att man alltid landar och sjösätter vid högvatten. Vi bar kajakerna fyra och fyra med remmar och det fungerade alldeles utmärkt med de tunga välfyllda kajakerna. Tidvattentabeller över aktuell sträcka och tid kan man hitta hos Statens Kartverk.

Sjökort & kartor: Vi hade med oss norska sjökort för navigeringen och en landkarta (jakt & fiskekarta i skala 1:250000) med grövre skala för övrsikten.

Läsvärt: Håkan & Lena rekommenderade oss att köpa
Norsk Los nummer 5 och det gjorde vi i våras. I den står massor om Kuststräckan Rørvik-Lødingen/Andenes bland annat om öar, strömmar, väder, m.m. Tänkte även skaffa Norsk Los nummer 1 för framtida bruk. På vägen upp fick vi låna boken ”Havets Vidde” som är skriven av två paddlare som bor längs Helgelandskusten. En klart läsvärd bok som vi beställde direkt när vi kom hem från förlaget (som även tillverkar tält).

Text: Pia. Bilder Erik & Pia

Mer allmän info om kajak på Helgelandskusten

Powered by Wikiloc