Havtornspralin är min personliga favorit bland de praliner som jag gör 🙂
Några år har gått sedan den första havtornspralinsreceptet skrevs in. Idag gjuter jag oftast skalen och hoppar därför över chokladpulvret. Dessutom har vi juicat bären och hällt upp i istärningspåsar därav iskuber i nya receptet, men här står också vikt i gram. Blir lite enklare att följa.
Inom parantes är receptet för att fylla pralinformen cw2207 (ChocolateWorld)
3 iskuber med havtorn (90g)
2 tsk socker (4tsk)
Koka ihop
1tsk honung (2 tsk=14g)
Lite, lite, lite salt
Koka upp
120g vit choklad (200g)
Rör ner den varma havtornspuré i chokladen och vila i någon minut. Rör ihop. När alla chokladpluttar smält, ha i 7g (15g) smör. Kör med mixerstav för att få en fin emulsion. Var noga med att inte få in luft i mixningen då det kortar ner tiden för hållbarheten. Å andra sidan kanske man äter upp dom lite snabbt och då spelar det inte så stor roll 😉 Låt svalna till 30 grader innan du fyller skalen.
Ställ undan formen att vila över natten för att sedan stänga/locka dagen efter.
Syrligt goda till den mörka chokladen i skalet. Vill du inte göra praliner så funkar ganachen finfint till kladdkaka 😀
Supergoda praliner som jag dessutom tycker blev väldigt fina!