Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Havspaddlarnas Blå Band – HBB – 2009

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Havspaddlarnas Blå Band - HBB

Säsongen för havspaddlarnas blå band har dragit igång.

1991 startade Jim Danielsson HBB – Havspaddlarnas Blå Band och sen dess har (t.om. 2008) totalt 189 personer försökt sig på att paddla hela sveriges kust från Svinesund till Haparanda. 1992 var det tomt på startfältet men från 1993 och framåt har HBB paddlats varje år. Flest startande var det 2005 då hela 22 personer försökte sig på paddelturen runt sverige.

HBB ligger nog som en önske- och drömtur för många paddlare och det låter som en fantastiskt tripp att ta sig längs med hela kuststräckan. De flesta verkar ta det ganska lugnt, även om det i många fall ändå blir rätt så rejäla dagsetapper. Tidigare försökte en del slå rekordet, men sen 1999 när Petri Sutinen paddlade på 23 dagar verkar intresset för rekordet ha svalnat en del…

Nu får det bli egna rekordförsök, paddla flest gånger, paddla snabbast i sin åldersgrupp, med en vis typ av kajak och så vidare. När vi ska paddla kanske vi ska satsa på 101 dagar så blir vi långsammast om ingen slagit det rekordet innan vi får tummarna loss.

Hittills har sjutton paddlare anmält sig i år så de kan bli highscore om bara några till tar sig i kragen och sätter fart 😉

En har redan brutit och det är Jim Danielsson själv. Har ingen aning om varför, men det var ju lite blåsigt veckan efter att han startade.

Just nu är det fem som är på väg längs med kusten och flera beräknas starta under resten av maj.

Förra året tyckte jag det var många som bröt och det stämmer ser jag nu, av tolv startande kom bara tre i mål, vilket ju är 25% och det år med näst sämst målgångsprocent sen bandet startade 1991. Vi får hoppas fler kommer i mål i år.

Som vanligt går det att följa flera av årets paddlare i bloggar och på nätet. Kul!

På HBBs hemsida finns det mycket statistik, tyvärr ligger mycket som pdf eller worddokument. Det borde ju ligga läsbart på sajten kan jag tycka. Men det får vi hoppas kommer; in med det i en databas så det blir sökbart lite lätt och smidigt.

I år är det även premiär för första duon som kör K2-bandet, skoj! Hoppas det kommer igång det med! Alltså som HBB fast i K2:a. När det gäller K2-bandet är reglerna desamma men här får man välja riktning själv till skillnad från HBB där start måste ske i Svinesund och målgång i Haparanda.

2 svar på ”Havspaddlarnas Blå Band – HBB – 2009”

  1. Det blir ett ”gammalt” inlägg, alltså det har gått fem dagar sen du Erik skrev. Jag tror jag vinner över dig!!! Jag behöver nog ett år eller mer för att komma rumt. Paddla ett par dagar sen måste man ju hem till frun och familjen, sen kan man paddla en dag igen. Hälsningar Pontus.

    Svara

Lämna ett svar