Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Havsörnspaddling Tosteberga med K2

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Igår och idag har vi paddlat i Tosteberga skärgård mellan Åhus och Nymöllan; i skånes enda skärgård! Kenneth från Karlshamn bjöd, som vanligt, in till havsörnspaddling.
Jag & Pia premiärpaddlade vår ”jordgubbe”-färgade NDK Triton; känns kanonbra att ha fått vår egen. Den hämtades förra fredan men har legat opaddlad i en vecka=skandal!!

Fint väder både lördag och söndag, svaga vindar, mestadels sol och temperatur på ett par plusgrader dagtid och några minus nattetid, i vattnet var det cirka 4 grader.

Igår blev det 12km och 2 havsörnar eller rättare sagt 2 örnobservationer och idag blev det åtta havsörnar och 12km. Kul att se hyfsat många havsörnar på en gång och så är det ju alltid trevligt att få luftat tältet och tjöta lite.
Igår var vi 9 personer i 3 2:or och 3 K1:or, idag 8st!

Min sparkdräkt är inlämnad på reparation, men jag fick låna Magnus H’s dräkt av märket Artistic. Efter cirka 2 år i min gamla PolarSaftetydräkt och cirka 2 år och drygt 100 dagar i min Kokatat och 2 dar i den lånade dräkten kommer här några korta reflektioner:

Artistic torrdräkten har Latex-sockar vilket känns hyfsat läskigt jämfört med Kokatats och PolarSafatys Goretexsockar, förutom läskigheten blir man betydligt svettigare om fötterna med Latexsockarna. Dock så verkar latexsockarna enklare att få av och på jämfört med att ha enbart latexmuddar vid fötterna och man är torr om fötterna.
Kisslucka har jag på min dräkt och det underlättar avsevärt när man behöver reglera vattenbalansen i kroppen på det hållet. På Artistic-dräkten går förvisso dragkedjan ganska långt ner på framsidan så det var genomförbart, men hade den gått 10cm längre ner hade det dessutom vait njutbart och inte en kamp 😉
Huvan på den lånade dräkten var en lös variant som fästes med kardborre. Kanske ingen höjdare för risken är ju att man har huvan nedpackad när man behöver den. Och om huva/luvas vara eller inte på en torrdräkt har ju diskuterats tidigare i t.ex. tråden ”Torrdräkt och Nackdrag på utsidan”. Jag tycker, fortfarande, det är skönt med någon form av vindskydd vid halsen/nacken och det ger som regel även en nedfälld huva. Sen hade det förmodligen räckt med en torrdräkt med lite rejälare krage för att få vindskydd och slippa huvan om man nu tvunget tycker det är så hemskt…
Såg förresten en GUL-dräkt idag som hade en rejäl ”polo”-krage, det är kanske modellen?
Det är svårt att jämföra materialets förmåga att ”andas” eller rättare sagt släppa ut överskottsfukt efter så pass kort tid, men under dessa två dagar var det bara om fötterna som jag blev onödigt svettig men det skulle kanske varit lite varmare för en rättvis jämförelse. Jag har hört av andra användare av jackor/dräkter från Artistic att de upplevs ”andas” sämre än motsvarande plagg i GoreTex.
Artisticdräkten har fickor på ben och bröst som jag tycker känns helt onödiga, bröstfickan täcks ju av flytvästen och benen har man ju som regel under kapellet? Men en ficka eller 2 på armarna kunde ju vara idé?!

Artisticdräkten är morotsfärgad och det är ju lite extrakoolt om man har en orange Clapotis!! 😉

Känns som om man får mycket dräkt för pengarna om man shoppar en Artistic. Sen finns det ju utrymme för förbättringar, men det kanske kommer till nästa år?

4 svar på ”Havsörnspaddling Tosteberga med K2”

  1. Jag beställde en Artisticdräkt från Grebbestad i förra veckan till höstpris 3.700 men har inte fått den än. Kanske lite osäkert utan att prova först men får väl utnyttja returrätten om den inte passar. Beställde ingen huva. Ska kanske lita på dig och göra det. Läste diskussionen på Utsidan.
    Om jag förstod det rätt var det förra årets modell som inte har sockar. Får se om det blir nån vinterpaddling annars blir den nog använd till våren då vattnet fortfarande är kallt.

  2. Låter som ett bra pris. Och angående latexsockar har jag oxå fattat det som att det var nytt för i år.
    Och vinterpaddling är kanon; lugnt och skönt och det luktar inte grillolja och solskydd i varenda vik!!

Kommentarer är stängda.