Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Havnomaden – finfint kajakcenter

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Havnomadens anläggning sedd från vattnet. Stor segelbåt på besök
Havnomadens anläggning sedd från vattnet. Stor segelbåt på besök

Under vår semestertur i norge 2009 paddlade vi inom Havnomaden Kajaksenter som ligger på södra delarna av Helgelandskusten. Vi träffade på innehavarna Bent och Inge på vår första norgetur 2004 och beställde direkt deras bok Åben Horisont när vi kom hem. Boken är som vi skrivit tidigare mycket fin och verkligen inspirerande för den som vill ut på tur och se fin natur.

Sen dess hade vi följt deras hemsida och sett att de öppnat kajakcenter på Husvær lite längre söderut än där vi varit. Efter att ha varit på Hestmona, Træna, Lovund och Tomma skulle det bli ett par dar med nordliga vindar och det passade fint att ta oss söderut och kolla in deras ställe.

Vi ringde och kollade om det fanns plats och det fanns det så då var det bara att paddla på söderut. Anlände Havnomaden på Husvær i strålande sol och nordliga vindar. Blev hjärtligt mottagna och fick välja det rum som passade bäst. Vilket ställe.

Utsikt från balkongen utanför vårt rum, helt okej!
Utsikt från balkongen utanför vårt rum, helt okej!

Havnomadens anläggning är en lokal som tidigare använts inom fisket. En stor byggnad som förutom deras privata boende rymmer vandrarhem på ovanvåningen med sju rum. Mycket snyggt renoverat och inrett. Väldigt fräscha köks- och hygienutrymmen. Fina terasserade balkonger för fika, mys och span. Ett gigantisk trädäck nedanför, flytbrygga och liten strand. På nedervåningen pub som är öppen ett par i veckan, kajakförvaring/uthyrning, verkstad för kajakbygge och paddeltillverkning med mera.

Puben fungerar även som pub för de boende på ön/öarna. På sommaren serveras det frukost annars självhushåll. Ibland när de får tag på fina råvaror och är matlagningssugna kan det serveras middag med (det lyckades vi tajma in, fantastiskt gott).

Vi tog minsta rummet med bästa utsikten
Vi tog minsta rummet med bästa utsikten
Helt nytt kök för självhushåll, mycket fräscht
Helt nytt kök för självhushåll, mycket fräscht

Nu har vi inte varit på så himla många kajakcenters, men en och annan kajakfirma har vi svängt inom. Men det är nog som det här på Havnomaden man vill att det ska vara, både för besökarna och de som driver det. Riktigt bra paddelvatten runtomkring. Ett riktigt fräckt ställe precis vid/på vattnet.

Faran med att åka dit kan vara att man drabbas av kajkoma eller bryggkoma, även känt som soff- och sängkoma. Man fastnar där man har det bra och så kommer man inte vidare…

Vi ska garanterat dit igen. Nu har vi bara paddlat norr därom. Nästa tur blir det nog en runda söderom med. Runt Vega är enligt uppgift en fin 3-4-dagars tur som kanske kan vara en rimlig start däruppe eller så kan man säkerligen sträcka ut den turen över en 7-10 dagar med åsså en 3-4 dagar hos Havnomaden med lite kajkoma 😉

Förutom trevligt bemötande, suveränt boende och ibland suverän mat erbjuder Havnomaden kurser, uthyrning, konferensmöjligheter, pub, försäljning av egentillverkade grönlandspaddlar med mera.

Väl värt ett besök. Helgelandskusten överlag är väl värt ett eller flera besök.

www.havnomaden.no

Bilder från våra turer på Helgelandskusten,  200420052006 och 2009.

Öppen pub hos Havnomaden, perfekt. Puben är för övrigt en samlingspunkt för öns bofasta invånare.
Öppen pub hos Havnomaden, perfekt. Puben är för övrigt en samlingspunkt för öns bofasta invånare.
Utanför puben
Utanför puben


Visa Paddelkartan på en större karta

Lämna ett svar