Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Handdukstork på kvartsfart

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Julankakalsonger på tork mitt i sommaren 🙂

Vi har en elektrisk handdukstork i vårt badrum. Den är ditsatt 1991 skulle jag tro, då huset byggdes. Den satt i alla fall där när vi flyttade hit 1996. Den har nästan alltid varit på. En sådan handdukstork drar 100W, det kan tyckas lite men det blir ändå lite av det om den alltid är igång.

Senaste fem åren har jag stängt av den när vi åkt iväg på utflykt nån vecka eller två för fjälldräll eller liknande och senaste året slagit av den då och då även när vi varit hemma när jag tyckt det varit onödigt att vaska el.

Att ha fuktiga handdukar hängande är ingen höjdare varken för den/det som ska torkas, handduken eller på sikt inomhusmiljön men samtidigt blir ju inte en handduk torrare än torr… Så lite lagom påtid verkade mer rimligt. Införskaffade en strömstyrarpuck där torken får gå på timer. Just nu verkar kvartstid vara en rimlig nivå, 2 timmar på morgonen, 2 timmar efter lunch och två timmar kring läggdags. Torra handdukar till en fjärdedel av energin. 100W i 24 timmar är 2,4 kWh och i sex timmar 0,6kWh. En puck från Plejd som jag införskaffade hos Tradera för 400 spänn inklusive frakt blir då insparad på cirka tre månader om man räknar på ett elpris (inklusive skatt & moms & sånt) på två riksdaler.

Det finns såklart modernare handdukstorkar med timer och säkert sådana som är både termostatstyrda, appstyrda, fuktstyrda och styrda på alla möjliga andra vis men för en gammaldags kändes det här som en smidig (och billig) lösning. Det finns massvis av strömstyrarpuckar, timers för både inbyggnad och vägguttag och sånt beroende på hur och vad som ska styras.

Vissa energislösare tycker såklart att det är helt onödigt att krångla med att spara 657 kWh på ett år. Det får man tycka.

Den bästa kilowatttimmen för klimatet, miljön och det mesta annat är den kWh som inte används 🙂 Slösa mindre!

Sök efter smarta och fjärrstyrda uttag hos Amazon

Lämna ett svar