Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hållbar Odling

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Sara Bäckmo har gett ut flera trädgårdsrelaterade böcker och driver företaget och sidan Skillnadens Trädgård. Sara inspirerar mängder med nya och gamla odlare.

Hennes senaste bok heter alltså Hållbar Odling med undertiteln ”Med människa och miljö i fokus”.

Vi var nog lite negativt inställda till boken innan vi öppnade den, tänkte att det var ännu en bok som ska haka på och skriva om hållbarhet.

Efter att ha läst den ändrade vi oss dock och gillar den mycket. I grunden är odling hållbart men som så mycket annat har det spårat ur och det shoppas jord, fröer, gödning och prylar samtidigt som det körs omkring med stora fossilfordon hit och dit i odlingsrelaterade ärenden.

Sara pratar mycket om jorden, att skapa bra jord är en förutsättning för att växterna ska trivas och bra jord behöver inte fraktas. Jord som tillverkas och gödslas på plats blir bra och hållbar och behöver inte fraktas.

Näring som skapas på plats av växtdelar, gräsklipp, kompost med mera är hållbar och behöver inte transporteras.

Sara pratar sig även i denna boken varm om täckodling. Alltså att jorden hålls täckt av organiskt material vilket gör att det inte behöver vattnas så mycket, att jorden får näring av täckmaterialet, att maskarna trivs bättre osv.

När det gäller prylar till odlandet är det väl som med så mycket annat att less is more. Mycket finns dessutom begagnat. En sak som vi tar till oss ur boken är att prova använda soil-blocker för att skapa små jordkuber att så i istället för att köpa små klena plastkrukor.

Mycket av det hållbara känns självklart när man läser det men inte så självklart att själv tänka på om man är fast i gammaldags ohållbart tänk.

Vi gillade boken mycket.

Köp hållbar odling hos Adlibris

Lämna ett svar