Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hällaryds skärgård

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Kvällsljus över Hällaryds skärgård
Kvällsljus över Hällaryds skärgård
Paddla, tälta, surfa! Repetera! :)
Paddla, tälta, surfa! Repetera! 🙂

Hällaryds skärgård ligger strax öster om Karlshamn, ibland även kallad Karlshamns skärgård. Under sommaren är det ett välbesökt område och många tar sig gärna fram här med båt, kanot och kajak. På många av öarna finns det toaletter och sopmajor som Karlshamns kommun ansvarar för. På flera av öarna är det gott om hus och på någon enstaka finns även fastboende året runt.

Det är ingen stor skärgård, men väldigt fin och oftast kan man paddla där i skydd från vindar om man så vill. Paddlingen startar man t.ex. inne i Karlshamn, vid stranden i Kollevik, hamnen i Matvik eller kanske bäst vid stranden i Nytäppet eller kanske borta i Järnavik, allt beroende på hur långt du vill padda. Strax väster om badplatsen i Nytäppet ligger Kajaksyd som säljer och hyr ut kajaker, de kör även kurser, dessutom arrangerar de Nytäppetträffen. Nyttäppetträffen håller till på en ö strax söder om nytäppet, Östra Bokö. Fina stränder på västra sidan och massvis av gräsytor som fåren håller efter. Träffen hålls på sen vår eller tidig sommar. Mellan 30 & 70 paddlare brukar dyka upp, lite beroende på vädret såklart.

Det är relativt lätt att hitta lägerplatser i Hällaryds skärgård. Några av de mest populära öarna bland paddlare är Ö Bokö & Bockö, men det är väldigt bra platser på t.ex. Fölsö, Nastensö, Mjöö, Allböle udde, Harö skärv med flera också. På Tärnö går också bra att tälta, bästa platsen där är vid stranden/badplatsen på öns sydsida men även vid lagunen på nordspetsen eller uppe på höjden i öster . På Tärnö finns kiosk och restaurang sommartid och där går även att hyra boende och ta sig dit med färja om man inte är paddelsugen. På flera av öarna runt i Hällaryd finns det stugor att hyra om man inte är tältsugen. Harö är också tältbar, framförallt på norrsidan. På Joggesö finns även pensionat Gullkråkan.

Vill man så går det att paddla genom hela Hällaryds skärgård på ett par timmar, men det går även att hålla till där och snirkla runt i sin kajak, kanot, båt eller bräda ett bra tag om man så vill och/eller fortsätta bort mot Tjärö, Ronneby, Listerby skärgård, Karlskrona, Blekinge östra osv… Paddlar man österut mot Järnavik finns där även kajakuthyrning i form av Paddelkompaniet.

Vill man fortsätta sin paddling går det alldeles utmärkt att fortsätta mot Järnaviks skärgård, Ronneby skärgård, Listerby skärgård, Karlskrona skärgård och Blekinge östra för att bara nämna närområdet.

...äpplen i massor...
…äpplen i massor…
Havskajak utanför Allböle
Havskajak utanför Allböle
Väster om Tärnö
Fin liten sandstrand
Fin liten sandstrand på södra sidan av Östra Bokö
Frukostvy på söndagsförmiddagen
får på Bockö
Nyårsafton på Ö Bokö
Nyårsafton på Ö Bokö
Ö bokö
Ö bokö
Kajakparkering
Kajakparkering
Kajakparkering på Östra Bokö i Blekinge
Kajakparkering på Östra Bokö i Blekinge

Lämna ett svar