Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gourmethelg på Valö

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vågor

Hemma igen efter en supergo helg på Valö.

Gourmetpaddling var tanken och så blev det.

Jag och Pia landade på GKF strax innan 20 i fredags kväll, på plats fanns Johan och Patric redo med pannlampor & lanternor. Vi sjösatte vid 20.30 i sydostlig vind runt 5-6 m/s.

kvällspackning

Lillstugan

Lokalt väldigt mycket mareld, men mestadels bara lite grann, blev en fin tur till Valö, molnigt men inte kolmörkt på grund av fullmånen ovan molnen. In i Lillstugan på Valö strax innan 23 för lite nattamat, god dryck och tjöt.

Patric på väg hem

På lördagsmorgonen var Patric uppe hyfsat tidigt så jag och Pia drack kaffe med honom i Fyrhuset innan jag och Patric tog en promenad på ön och han sen drog hemåt. Så småningom vaknade även Johan till liv (okej då, det var inte såå himla sent) och vi åt frukost, satt länge och tjötade, gick en sväng på ön. Satt en stund vid fyrhuset sydvägg, fast jag kan ju inte sitta still så länge men hittade en såg i boden och började röja bland buskarna.

fotonörd

Vi fick en SMS-varning att deltagarantalet blev minskat, troligen på grund av den kommande vinden. Så småningom dök det upp två kajaker och vi blev lite oroliga: så många kan väl inte hoppa av? Men ett gäng hade gått iland på andra sidan ön, vid Hultet. Aase, Per, Sara B, Tobbe, Maggan och Karin anlände och lite senare även Kalle så vi blev tio totalt.
Det blev varm choklad med Rom till att börja med, supergott! Sen lite fria aktiviteter.

Åsså gick vi på Aases hemgjorda glögg, med pepparkakor/grovbröd och ädelostgoja.

Bubbel och snack

stugmys

Sen öppnade vi bubbelvin och det lagades mat och pysslades, det var väldigt små bubbelvinsflaskor så vi fick öppna två till…

Sen åt vi bland annat: parmaskinkrullar, ostpaj, trattkantarellsoppa, Potatis- och löksoppa, lax med goda såser, gott bröd och goda ostar och till efterrätt chokladmousse med hallon och turkisk peppar. Och det rann nog ner lite goda viner mellan tuggorna. Kaffe och lite ädla drycker, men vi var för mätta för att hålla på så länge…

Fin fullmåne och ökande vind, 12-15 syd gissade SMHI på. När vi vaknade i morse lät det som det blåste mer, 13-17 hade SMHI ändrat sig till. En del skum och vågor i viken. Kanske inte var så dumt att gå iland vid Hultet ändå? Vi åt rejäl frukost i fyrhuset.

Några bar kajaker till andra sidan. Vi gissade på vind kring 15 när vi började bli klara för avfärd. Johan tog en liten lekrunda i skummet. Johan hjälpte mig, Aase och Pia att sjösatta och kom sen själv i, gick bra men lite pyssligt när det skummar kring stenar och klippor.

Johan leker

Sjösättning

Sammanstrålade med de andra vid Vrångö och tog oss vidare. En badare lite längre norrut längs Vrångö: Johan räddade, jag bogserade dem bägge så de slapp hamna på land, jättejobbigt att få upp kajaken mot vinden när jag skulle koppla bogser och då har jag ändå en ganska lättsvängd kajak. Bra med lite övning under verkliga förhållanden.
Gick vidare mellan Donsö/Styrsö och sen i stort sett raka spåret. Riktigt fina/roliga vågor mellan Långholmen och bort mot GKF.

Tobbe

I bilen nån timme senare mätte smhi upp 16 på Nidingen och 18 på Vinga och lite drygt 20 i byarna så det var inte så konstigt att vinden kändes 😉
En mycket trevlig helg i mycket trevligt sällskap och med massor av god mat!

11 svar på ”Gourmethelg på Valö”

 1. ”På söndagsmorgonen var Patric uppe hyfsat tidigt”
  Det vet ju varkens du eller tryckfelsnisse något om… 🙂 Men för den nyfikna kan jag förtälja att jag skapade värde för kunder och aktieägare just tidigt söndagmorgon. Det där med att helga vilodagen – det sköt jag på till en annan gång…

  Svara
 2. Hej hopp
  grymt avundsjuk blir man när man läser om era paddlingar i mörker med mareld(Synd att Peter S inte fick se några denna helg heller). Fast på Söndagen verkar det som om det var lite väl guppigt för min smak.

  Patric: Är det du som har den Röda dräkten? Om, vad är det för någon?

  // Björn S

  Svara
 3. Hej Björn,
  Jodå, gärna skumtomte… och nu snart också jultomte i mina röda dräkt. Det är en Musto ”jolledräkt” i Goretex, orginalet har gummisockar som jag bytt ut till Goretex.
  Den heter närmare bestämt ”MUSTO MPX GORE-TEX DRYSUIT SM1431”. ( ) Köptes direkt ifrån UK.
  Tjing!

  Svara
 4. Hej!

  Attans vad bra ni verkar ha haft det. Är lite avis. Det har gått troll i mareldspaddlingen. Den finns bara när jag är på land. I och för sig så är jag mer på land än i havet jämfört med er blötdjur.

  Svara
 5. Som vanligt helt fantastiskt att vara ute, trots att det blåste så mycket att jag när jag försökte inte KUNDE vända upp kajaken mot vinden, trots väldigt tappra försök. Tur att jag inte provade förrän i slutet. Kunde kännts lite nervöst resten av vägen annars.

  Var är det utlovade receptet på den supersmarriga chokladefterrätten med lakrits?

  Svara

Lämna ett svar