Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Göra upp eld-kit

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Att göra upp eld kan vara hur enkelt som helst men även bli hur komplicerat man vill.

Vi är relativt vana inomhuseldare då vi värmer vårt hus med en kakelugn sen drygt 20år och även lagar mat på vedspisen i köket då och då. Fast det kan vara skapligt (och är ofta) stor skillnad att tända eld inomhus helt i lä och runt 20 plusgrader med väl torr ved jämfört med utomhus på utflykt. Visst kan det vara lä och varmt på utflykt också men det kan även vara regn, blåst, veden är fuktig och det är kallt som tusan.

Öva
Som med det mesta annat så gäller det att övning ger färdighet. Vi är slarviga på att öva med tändstål, träborrar, gnida pinnar mot varandra även om det händer. I alla fall med tändstål och näver och/eller tamponger. Förvisso har vi oftast gott om tid för småpyssel men det är ändå smidigt att lösa det enklare ibland.

Prylar för att göra upp eld


Under det svalare halvåret har vi oftast med ett litet enkelt eld-kit när vi är ute och paddlar, frilufsar eller far omkring med stugbilen Winzent. Det gör det enklare att göra upp eld. Det innehåller:

Sågen är en hopfällbar grensåg (Silky Pocket Boy 170) för trädgårdsbruk. I första hand tänkt för mindre stammar och grenar. Funkar okej för grenar och stammar upp till 15-25cm med lite pyssel. Finns såklart sågar i alla storlekar och varianter. Vi gillar en liten hopfällbar för att den tar liten plats, är lätt, kan bäras i en benficka eller jackficka osv. Vi är heller inte ute efter att fälla träd eller fixa ved till stora valborgsbål.

Kniv – en vanlig enkel morakniv, fast oftast finfärgad. Funkar perfekt. Är man knivsnobb kan även kniv bli både hur krångligt och hur kostsamt som helst men tror inte stickorna eller spånet blir torrare eller mer lättteldat för det 🙂

Näver – Plockar vi vid avverkningar hemomkring. Väldigt lättplockat när björkar tagits ner av de stora skogsmaskinerna som räfflat upp nävern. Vi använder det för att tända med hemma och när vi ändå har lådvis kan vi ta med lite ut också. Tänk på att plocka björknäver från levande träd inte ingår i allemansrätten.

Tändkuddar/Braständare – Brukar vi också ha hemma om våra vanliga tändmetoder inte funkar. Finns massvis av varianter. De vi oftast har hemma/med oss ut är av denna sorten. Små påsar med lättantändligt innehåll. Fördelen med dessa är att de inte luktar nåt och håller ungefär oändligt länge så länge man inte eldar upp dem 🙂

Tändstickor & tändare – Vanliga enkla. I en liten enkel ziplockpåse för att hålla de rimligt torra. Ofta har vi en liten hög med reservtändstickor i köket som är mer vattentätt packade.

Stockholmsved – regnar det och all ved man hittar är blöt är stockholmsveden perfekt. Vi brukar ha med 2 halvor, en halva räcker gott och väl för att snabbt få igång en brasa med trilskande ved. När det väl brinner brukar det mesta man lägger på ta sig.

Ovanstående funkar fint och tar inte mycket plats, speciellt om man skippar stockholmsveden. Inte särskilt mycket buskkraft över det men hellre eld än pyssel när vi vill ha eld för mys eller värme 🙂

Tycker man såg är fusk kan man ta med yxa, men jag tycker nog såg är mer användbart i de flesta fall. Vill man pyssla mer så är gnida pinnar mot varann en variant till tändare. Gör hur ni vill och elda varsamt.

Lämna ett svar