Friluftsportföljen / Fritidsportföljen / Semesterportföljen

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Att försöka investera lite för framtiden känns väl för de flesta som en bra plan. Bland alla världens bolag finns det en del som håller på med friluftsliv. Det kan kanske vara en kul inriktning att investera lite surt förvärvade slantar i?

Fast egentligen är det rätt få som är inriktade på friluftsliv så vi breddar det lite och tänker fritid istället, då kan man ta med lite husbilsföretag och liknande.

Troligtvis finns det massor av bättre sätt att investera sina slantar i men det kan samtidigt vara lite roligt att följa företag i branscher som man själv gillar eller har som intresse. Det sägs väl att för de allra allra flesta blir det både bäst resultat och enklast för en själv om man investerar i en global indexfond eller investmentbolagfond men det är kanske inte riktigt lika kul.

Många mindre friluftsföretag finns inte på börsen så företag som Hilleberg, Trangia, Klättermusen med flera får vi vanliga inte tag i.

Svenska

Fenix Outdoor – som innefattar varumärkena Naturkompaniet, Primus, Globetrotter, Fjällräven, Hanwag, Tierra, Brunton, Royal Robbins, Partioaitta, Friluftsland.

Thule – För några år sedan mest släp och takräcken, nu taktält, tillbehör för campingfordon, utflyktsbilar samt stort sortiment av väskor, ryggsäckar, barnvagnar med mera.

Dometic Group – Tillbehör till fritidsfordon. Kylskåp, luftkonditioneringar, campingmöbler, rullgardiner, tält med mera. Även en del produkter för utemiljön kring hemmet.

Revolution Race – friluftskläder. Nya på börsen och relativt nya överlag. Kläder i fina färger.

MIPS – Hjämteknik. Framförallt cykelhjälmar och skidhjälmar.

New Wave – äger bland annat varumärket Craft som gör funktions- och träningskläder. Annars är New Wave mycket stora inom profilkläder.

Nimbus – Motorbåtar

Kabe – husvagnar och husbilar och tillbehör via Kama Fritid inom camping.

Hövding – cykelhjälmar. Koolt koncept med självuppblåsande hjälmar som verkar fungera riktigt bra. Inte för skogscykling med för vardagscykling med mera.

Skistar – driver nordens största skidanläggningar; Hemsedal, Sälen, Trysil, Vemdalen & Åre.

Sportamore – stor näthandel, mycket kläder.

XXL – Säljer friluftsprylar på nät och i butik

Utländska

Adidas – Kläder

Apple – mycket fritid och annan tid tillbringas vid skärmar av olika slag. Kanske inte så friluftsaktigt men t.ex. Apple Watch är ju en smart klocka som kan mäta träning, varna för ohälsa, inspirera till rörelse med mera.

Camplify 

Camping World Holdings 

Canada Goose – kanske inte friluftskläder utan mer friluftswannabeekläder för stad – och köpcentrum 🙂

Columbia Sportswear – friluftskläder

Fiskars – knivar, yxor och lite andra verktyg.

Garmin – GPS och klockor

Nike – träningskläder och skor.

Puma – sportkläder

Thor Industries – husbilsrelalterat

V.F. Corp är företaget bakom kända varumärken så som The North Face, Vans, Timberland, Wrangler och Lee med flera.

Johnson Outdoor – Jetboil, Ole Town, Ocean Kayak med flera

GoPro – kameror och kameratillbehör

Vail Resort – skidåkning

2 svar på ”Friluftsportföljen / Fritidsportföljen / Semesterportföljen”

Lämna ett svar