Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Friluftskläder / pålandkläder

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Man (eller i alla fall de flesta paddlare) är på landbacken en hel del, de flesta av oss tur- utflykt- & toppluvepaddlare ofta betydligt mer än i kajaken 🙂 Så vi är inte bara paddlare utan landkrabbor också… Vad man har på sig på land är inte heller så noga och efterhand så hittar de flesta plagg och kombinationer av kläder och material som gillas och som fungerar. Till att börja med klarar de flesta sig som regel alldeles utmärkt med de kläder man redan har. Har man aldrig varit ute får en del möjligtvis komplettera med ett regnställ och kanske underställ om man får för sig att vara ute när det regnar eller är lite svalare. Och det funkar såklart alldeles utmärkt med jeans och t-shirt i bomull till att börja med även om nån friluftsklädsnobb eller försäljare säkert försöker övertyga en om motsatsen 🙂

Här några varianter som vi gillar.

Förstalager
Här blir det lätt ullunderställ, kanske tunna ullkalsonger/ulltrosor och en t-shirt samt tunna ullstrumpor. Eller långa varianter om det är svalare. Just ullunderställ och dunjacka är två saker som alltid är dumt att lämna hemma oavsett årstid och aktivitet tycker vi. För egen del blir det mer och mer ull som förstalager både inomhus, hemma, utomhus m.m. Både när det gäller strumpor, underkläder m.m. Efterhand som du är ute mer och mer kanske du vill ha ett tunt underställ och ett tjockare, beroende på vilka temperaturer det skall användas i och vilka ytterligare lager som används.

Andralager, mellanlager
Lite tjockare ullplagg eller fleeceplagg. För vår del blir det numera ofta ull här också. Mellanlagret funkar utmärkt som ytterlager om vädret så tillåter. Det blir allt vanligare med tjockare ullplagg som liknar fleece, perfekt för de som är uppväxta med fleece men som vill komma ur plastträsket och in i ullträsket. En favorit bland mellanlager är för vår del Woolpower Full Zip Jacket som är både grymt skön och grym hållbar och dessutom tillverkad i Östersund. En annan lite mer nybliven favorit är IceBreakers ullfleece, superskön.

Ytterlager
Ytterst är det skönt med något vindtät och ibland vattentätt. Vi gillar mjuka vindtäta skalplagg (typ softshell) i första hand men regnar det mycket vill man troligtvis även ha ett vattentätt plagg. Vindtätt utan membran och krångel är som regel det som släpper ut fukt bäst. Fördelen med plagg utan membran är de som regel prasslar mindre också. På benen har vi oftast ”vanliga” friluftsbyxor, rätt slitstarka, smidiga och sköna byxor som vi använder typ till allt, vardag som fest 🙂

Skalplagg
Skaplaggens uppgift är att hålla vattnet utanför. Regnställ skulle man också kunna kalla dem och det gjorde man förr. En del plagg är helt täta både för fukt utifrån och fukt som vill ut. Som vanligt finns det såklart inte plagg som andas. Det är bara levande organismer som andas men däremot så kan ett plagg vara olika bra på att släppa ut fukt genom materialet samtidigt som fukt utifrån hålls ute. Goretex är väl det som är mest känt bland släpp-ut-fukt-materialen men det finns många varianter på texmex-material. Finns massa plagg utan membran som funkar super och till en bråkdel av membranplaggens slantar.

Mössa
Såklart vill man ha mössa även om väldigt många verkar tro det är farligt. Även här är ull superskönt. En tunn och en tjockare kanske. Den tunna kan även funka som sovmössa. För egen del använder vi nästan alltid mössor i ullmaterial och ofta hemmavirkade.

Buff & handskar
Vi har ofta en buff runt halsen. Riktigt skönt i många fall och lätt att reglera värmen genom att ta på/av. En tunn i ull är finfint tycker vi. På händer är kanske tunna handskar mest användbart som man sen kan täcka med tjockare vid behov.

Ut med er! Är det riktigt varmt behövs inga kläder alls 🙂 Less Is More!

En packlista från en av våra kajakutflykter kan hittas här!

Lämna ett svar