Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fricamping, ställplats, parkering eller camping?

Hur och var man vill tillbringa tiden med sitt mobila boende eller tält beror såklart på allt möjligt och den största faktorn är såklart våra egna idéer.

För egen del drömmer vi nog mest om fricamping vid vatten, gärna lite vildmarkskänsla eller i alla fall natur precis som när vi är ute på kajakutflykt. Vi har inget större behov av massa service och inte heller nåt jättebehov av att stå bland andra även om det såklart är kul att träffa lite andra då och då. Ibland behövs dock vatten fyllas på, avlopp tömmas och kanske batteriet laddas.

Men vad skiljer då de olika åt?

Fricamping är egentligen ingenting. Går att ställa sig varsomhelst men tänk på terrängkörningslagen. Gött att kunna stå vid vatten för badens och utsikten skull, för fisket, paddlingen eller för att bara vara ute i naturen. Kan vara svårt att hitta bra och lugna ställen där det känns okej att stå. De flesta vill inte stå i vägen eller störa. I många populärare områden är det helt klart rätt krångligt att hitta fina ställen att stå på. Fricamping blir svårare och svårare verkar det som. Tycker det blivit mer bommar och stenar i vägen på mindre vägar och privatskyltar bara på de fem år vi haft vår stugbil. Inte så konstigt att det blir mer stopp & förbud för det är tyvärr ganska många som inte sköter sig. Fricamping är klart enklare att hitta där det bor färre människor. Runt större städer och på populära turistområden är det klart krångligare att hitta bra platser, speciellt om man vill vara själv.

Ställplatser kan variera mycket i storlek och utbud, de enklaste har ingen service utan erbjuder helt enkelt plats att stå på. Kan finnas hos hamnar, båtklubbar, idrottsföreningar, varuhus, turistställen, städer med mera. En del erbjuder bara plats att stå på, andra el, en del toa och dusch, en del tömning av avlopp och toa och påfyllning av vatten, och en del alltihop men då börjar man nog närma sig camping… En del ligger supermysig och har mjukt gräsunderlag och bra utsikt andra är bara en parkering, grusplan osv osv. Många gästhamnar & småbåtshamnar har numera även ställplatser, perfekt då de som regel har toa, vatten, avlopp el och sånt redan på plats. Ganska många hamnar är dock rätt tråkiga miljöer. Visst står man ofta rimligt vattennära men ofta på asfalt, betong och grus och sällan så mysigt runtomkring men många verkar gilla det.

Parkering är ungefär som det låter. På många vanliga parkeringsplatser kan och får man stå om man har en lagom stor (liten) bil. Ofta ganska omysigt på en vanlig parkering i stan men ska man bara sova några timmar så. Kan vara idé att tänka på att man inte står i vägen eller stör. Finns många parkeringar ute i naturreservat, naturområden som är klart mysigare än en asfaltsplan utanför ett köpcentrum.

Camping finns i alla storlekar och varianter. Till att börja med var vi inga stora fantaster av campingar men då tänkte vi nog framförallt på de stora gigantiska under högsäsong. Det finns massor av små och mysiga också. När vi snurrat runt med Winzent har vi konstaterat att det finns otroligt många små campingar som ofta har väldigt bra lägen. Så campingar tycker vi är helt okej men vi rör oss mest off-säsong. Mitt i högsommar är campingarna sällan nåt för oss även om det händer då med. Fördelen med campingar är att det nästan alltid finns plats, många ligger bra till och man behöver inte lägga timmavis på att hitta en bra plats och man stör inte någon med sitt fulcampande.

Hitta platserna
Välj väl gäller även här. För vår del vill vi helst stå vid vatten i underbar natur men det är, som sagt, inte alltid så lätt att hitta och kan ta mycket tid ett leta efter. Det finns massor av appar för att hitta ställen. Vi har mest använt Park4Night som har både campingar, ställplatser, naturplatser, parkeringar med mera. Att hitta fricampingställen som dessutom är lediga om man vill stå själv kan ta mycket tid av dagen. Campingplatser finns typ överallt och de syns på de flesta kartor.

Följ lagar och regler
Det här är som tur är självklart för de flesta men ändå är det relativt många som tror sig stå över lagen. Detta gäller inom många områden men kanske är extra vanligt när det gäller bilbeteende…

Allemansrätten gäller inte fordon
Relativt många hänvisar till allemansrätten när de kör ut på en stig, ut i skogen eller ställer sig varsomhelst. Allemansrätten gäller inte fordon alls så det kan ni sluta med.

Terrängkörningslagen
I sverige får man inte köra i terrängen alls. Tänk på det och respektera det.

Visa hänsyn
Står det en camping förbjuden skylt är det bara dumt att försöka hävda att man visst får stå där, att man bara parkerar osv. Uppkäftigt beteende på det viset ger bara husbilar, vanlifare, plåtisar med mera ännu sämre rykte. Vill du påverka regler och förbud så är det vettigare att höra av sig till politiker eller engagera sig själv. Gubbgnäll gör sällan positiv skillnad.

Fler bommar och förbud
De flesta sköter sig såklart men några beter sig verkligen som idioter, gäller såklart inte bara husbilster. Supertråkigt men tyvärr vanligare och vanligare. När vi rör oss i hemområdet ser man det nästan varje dag sommartid. Ibland säger vi till men har fått skapligt agressiva reaktioner ibland så då blir man lite mindre benägen att påpeka fel. Gäller verkligen alla, allt från vandrare, bilister, cyklister, husbilar, plåtisar, vanlife vandrare med mera och alla nationaliteter verkar det som. Det körs i terrängen, eldas, fälls träd, många parkerar i vägen för både det ena och det andra och lämnar både skräp och eget avfall. De flesta sköter sig såklart men räcker med några promille som missköter sig. Tror tyvärr det kommer resultera i mycket mer bommar, stenar över småvägar osv framöver. 

Nu har vi bara haft vår stugbil i fem år men tycker att vi märkt av att det under denna tiden kommit fler bommar, höjdhinder och förbudsskyltar. Under samma tid har husbilar, vanlife, husvagn och det mesta friluftsliv ökat markant, delvis beroende på Corona men även ett i övrigt ökande hemomkringintresse och tiduteräknas-insikter.

En del lämnar skräp efter sig, en del fäller träd över vägar till en plats de åkt till för att inte andra ska komma dit, en del slår sönder bommar, lås och flyttar stora stenar för att komma fram. I somras cyklade jag förbi ett par i en liten campervan som kört in på en smal cykel/gångväg som få skulle anse lämpad för bil, i ett stugområde, för att komma nära vattnet, sedan hade de kört på en gräsplan som var riktigt blöt (syntes väl) och fastnat…

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Lämna ett svar