Fläderblomssaft med mynta och jordgubbar

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Fläderblomsaft på G
Fläderblomsaft på G

I år blev det en ny variant av Fläderblomssaft. Gjorde ungefär som vanligt men la i en näve myntablad och en näve jordgubbar. Myntabladen plockade jag ur efter tre dagar och lät resten stå svalt två dagar till.

Myntan gav lite frisk smak och jordgubbarna gav lite fin färg, dessutom tog jag lite mindre socker än vad vi brukar. Inte lika sött men lite friskare smak överlag.

Så här blev med innehållet ungefär alltså:

  • 40 blommor från fläder
  • 3 citroner, jag köpte ekologiska
  • 1,3 kg socker
  • 2 liter vatten
  • 30g citronsyra (hade bara en påse hemma)

Skölj blommorna, lägg i en gryta/skål, i med skivade citroner, mynta och jordgubbar. Koka vattnet och häll över. I med socker och rör om till det lösts upp. I med citronsyra. Låt stå svalt 3-5 dagar. Rör om då och då. Sila av och häll upp på lämpliga flaskor eller burkar.

Vi fryser in det mesta i små petflaskor, lagom att ta fram en då och då och hållbarheten blir i princip obegränsad.

Fläderblomsaft på pet-flaskor, redo för frysen
Fläderblomsaft på pet-flaskor, redo för frysen

Lämna ett svar