Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fjällbacka skärgård i Bohuslän

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Fjällbacka skärgård är en av de finaste skärgårdarna i Sverige. Tycker vi alltså 😉 Fjällbacka sträcker sig ungefär från Grebbestad i norr till Sotenkanalen i söder. Med maffiga röda granitberg, horisont, och finfina gräsplättar och gräsmattor för tältning på de mest oväntade ställen. Nästan så att man bör veta var de finns någonstans för att hitta dom. Vi har t o m paddlat runt vissa öar som vi vetat skulle ha en bra tältplats utan att ana var den var någonstans. Fjällbacka skärgård är inte bara känt för de fina paddelvattnen utan även för att Camilla Läckbergs böcker utspelar sig där.

På västkusten är det utsatt och det är inte ovanligt att det går dyning eller hyfsat stora vågor i det yttre havsbandet, medan man kan gå skyddat innanför öarna. Mest känd för vågornas utsatthet är nog Tjurpannan norr om Grebbestad och Valön söder om Hamburgsund som det pratas om framförallt vid HBB-paddlingar.
Lämpliga startplatser för paddlingar finns det gott om. Både stranden i södra delen av Grebbestad och vid bron efter Fjällbacka är fina att börja på för paddling i den norra delen. Grebbestad passar bäst utanför badsäsong och i Fjällbacka är det lite mer skyddat för västliga vindar. Lite längre söderut så är det bra i t.ex. Hamburgsund och Hunnebostrand.

Ifall man vill handla innan eller under turen finns det affärer i alla städer. Hamburgsund, Fjällbacka och Grebbestad har fina butiker för inköp av nyfångade räkor och fisk. Har man tur kan man paddla förbi en fiskare som precis har kokat ett gäng havskräftor… En av många specialiteter på västkusten 🙂

Vedholmen i Fjällbacka. VE25, Clapotis & Ellesmere
Vedholmen i Fjällbacka.

Vedholmen på bilden ovan är ett bra ställe att invänta bra väder för överfart till Väderöarna. Här kan det bygga upp rejäl sjö på kort tid om vädret blir lite sämre. På Storön finns värdshus, restaurang och café. På Hamnerö, söder om Storön ligger 2 övernattningsbodar och på en av öarna längst söderut, Väderöbod, finns SMHI’s mätstation. Här uppmättes kustens högsta våg 2007, på hela 13m.

Hamnerö utanför Fjällbacka skärgård
Hamnerö
Pia förbereder högt stöd
Pia vid Långeskär, september 2010
vackra granit klippor
vackra granitklippor
Kväll på St Måkholmen, Påsken 2006
Kväll på St Måkholmen, Påsken 2006

Det finns många bra öar för övernattning, slå en kik på kartan, här några exempel: Stora Måkholmen, Trinissla, Vedholmen, och Långeskär. Vill man hyra kajak eller shoppa lite finns Nautopp i Grebbestad (tidigare Kajakcenter i Grebbestad) med bra sortiment och trevlig personal.

Se alla inlägg som är taggade med Fjällbacka.

Trinissla i Fjällbacka skärgård.
Trinissla

1 svar på ”Fjällbacka skärgård i Bohuslän”

  1. Tack för en fin artikel! Nästa gång ni är i området får ni gärna komma förbi för att lära känna oss på Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor som ligger mellan Tjurpannan och Grebbestad, närmare bestämt Grönemad som ni också skrivit om tidigare. Då berättar vi även gärna om projektet Hållbar Skärgård som vi projektleder, där vi fört upp solcellsdrivna friluftstoaletter på utvalda öar med stort behov (som Långeskär du nämner ovan). Projektet jobbar för att underlätta för paddlare och andra som vistas i vårt fina kustområdet i Bohuslän. Mer info om detta finns på; https://www.facebook.com/HallbarSkargard/

    Svara

Lämna ett svar