Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fjällbacka augusti

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Tanken var att paddla över till Väderöarna med Tjörns Kajakklubb, detta under förutsättning att vinden var ”snäll”. Jag körde upp på fredagen och paddlade söderut från Fjällbacka. Vid lunchtid sammanstrålade jag med Olle på Trinissla. Skönt var att antalet båtar hade minskat avsevärt sen mitt förra besök i denna skärgård och så även antalet brännmaneter!

Jag & Olle hamnade på Norra Dyngön och slog upp tälten där, eftersom vi fått nyfiskade krabbor av en segelbåt på Lyngön så skulle ju dessa tillagas. Efter bad och lite fiske (utan napp) tillagades en krabba (fick precis plats i grytan) och avnjöts senare på kvällen när även Zarko hittat ut till ön. Ganska gott, men lite för ”pilligt” att käka 😉

På lördagsmorgonen paddlade vi in mot Fjällbacka för att ansluta med övriga gruppen, vid 10-snåret var alla klara. Eftersom vindprognoserna inte var riktigt optimala bestämdes det lunch på Långeskär och avlyssning av sjörapporten efter lunchen.

Väl ute på Långeskär träffade vi på Ralf och Per-Arne som tillbringat natten därute. Lunchen smakade bra i solskenet, väderprognosen gissade på ökande vind så det bestämdes att vi stannade kvar på Långeskär. Några gav sig iväg på snorkeläventyr, andra på en paddeltur söderut (med bestigning av Dyngön), en del stannade på Långeskär med en god bok och vi andra gav oss ut för att försöka hitta lite vågor.

På utsidan av ön var det en del sjö, men det var ingen ordning på den, så det var svårt att få till nån surf, det blev i alla fall en del räddningsövningar och en del rollar innan vi trötta och blöta gick iland igen.

Sena eftermiddagen avnjöts i strålande sol och framåt kvällningen vid/efter mat löstes det säkerligen ett och annat världsproblem. En av de svåraste frågorna var ”varför är det så få tjejer med på paddlingarna?” i denna gruppen var det 3st av 14 deltagare. Eftersom ett tjejgäng från Ljungskile också slagit läger på Långeskär försöktes det få hjälp därifrån med en lösning, men jag vet inte om vi blev så där mycket klokare. Förhoppningsvis kommer det med fler tjejer framöver!

Det bestämdes att på söndagen skulle vi sova länge och inte sticka iväg förrän sent. Jag vaknade vid 6-tiden och gick ut och tog ett dopp och då var några redan uppe. Bengt var förvånad ”Jag brukar alltid få äta förstafrukost själv”. Klockan 9 var alla färdiga och vi gav oss iväg, och det var väl inte så sent!?

Blåsten höll i sig och vi var glada att vi inte satt ute på väderöarna och skulle ta oss in. Vi paddlade söderut i två grupper; en ”mys” och en ”pys”. Pys-gruppen stack i förväg det var de som skulle paddla lite fortare. Vi andra i ”mys”-gruppen kom strax efter, vi skulle ta det lugnare. På Gluppö väntade ”pysarna” på ”mysarna”, vi tog en kort fika och paddlade sen till Dyngön för lunch. Vi som inte besteg ön dagen innan gjorde det nu och hade en fin utsikt uppe vid det lilla lotshuset.

När lunchen var avklarad paddlade vi i stort sett rakt in till Fjällbacka för vidare färd hemåt. En mycket trevlig tur även denna gången.

Lämna ett svar