Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

FIRE – financial independence retire early

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Fire är ett begrepp inom ekonomi, sparande och tidig pensionering och står för financial independence retire early.

På svenska ungefär ekonomiskt oberoende tidig pensionering.

Ekonomiskt Oberoende Tidig Pension

Tanken är alltså att man sparar ihop pengar för att senare leva av avkastningen. Vi har nämnt det tidigare i inlägget Enkel matematik bakom tidig pensionering På det stora hela inget konstigt. Hur lång tid det tar beror på hur mycket som sparas och hur mycket man gör av med.

Bara ligga i soffan efter fire

Alla är såklart inte positiva till att andra eller man själv inte ska arbeta (lika mycket). Argumenten mot FIRE kan vara att om man inte har något jobb är livet meningslöst. Konstigt argument, men det är klart har man inga intressen, hobbies, familj, vänner osv så är kanske ett jobb det enda som driver.

Ett annat argument mot är att om man sparar för mycket så lever man inte livet. Också märkligt precis som om tokshopping är det vettigaste och roligaste att ägna sina år på klotet med.

Spara ihop 25 gånger utgifterna

Många räknar med att man behöver ha ett sparat belopp på 25 gånger sina utgifter. Detta för att rimligt säkert kunna ta ut 4% av sparbeloppet år efter år utan att det minskar. Dessa beräkningar tar då med inflation, börsuppgångar osv.

Arbeta känns roligare när man inte behöver pengarna

Någon har sagt att det är roligare att arbeta när man inte behöver pengarna. Vet inte vem men så kan det säkert vara då man kan välja att jobba precis med det man vill och förhoppningsvis brinner för. Många som har skapligt med slantar fortsätter jobba, en hel del ideellt.

Långtifrån FIRE

För egen del är vi långt ifrån FIRE men har lite det tänket i alla fall och kan därmed hålla oss till kvarts- eller halvtidsjobb och ändå klara oss fint men förvisso utan att ha shopping som största intresse.

Länkar om FIRE:

Placera – Ekonomiskt fri med FIRE

Mr Money Mustache – grundaren av begreppet FIRE

Lämna ett svar