Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cykelvagn för kajak – finns det några bra?

Janne Bengtssons cykelkajakvagn

Janne Bengtssons hemmasnickrade cykelkajakvagn

Ibland blir jag sugen på att ha en kajakvagn att dra efter cykeln. Den ska inte ut på några expeditioner varken runt usa, europa, sverige eller ens skåne, men kanske för att cykla några kilometer upp till sjön. Har kikat runt lite men det verkar inte finnas så mycket tillgängligt. Elle så är jag bara lite halvkass på att söka.

Finns en del hemmabyggen som ser både bra och trevliga ut. Vagnen ovan är Jannes från Göteborg, den ser vettig ut med lång stång och fäste direkt på cykeln. Jens Marklunds vagn nedan är nog med sina stora hjul både lättrullad och lämplig för längre turer. Ritningen till Jens vagn finns hos Tjörns Kajakklubb. Hos Anders J finns givetvis också ritning på en kajakcykelvagn.

Jannes vagn gillar jag utan att ha sett den i verkligheten.

Men är det någon som har tips på liknande kanotvagn som finns att köpa? Eller nån som är i tillverkartagen?

Jens Marklunds kajakcykelvagn

Jens Marklunds hemmasnickrade cykelkajakvagn.

Seattle Sports har en cykelvagn men den är nog i kortaste laget för en hel del havskajaker och längre.

http://www.surfcarry.com/ är en annan tillverkare

Tillägg 2013: Vi skaffade oss ett Cykeldrag som funkar fint för en kajak och cykel. Har inte använt det jättemycket men en del.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

13 svar på ”Cykelvagn för kajak – finns det några bra?”

 1. VKV hade tidigare ett cyckelfäste till sin kajakvagn men jag hittar det inte på deras hemsida så de kanske har slutat med det? Deras vagn med tillhörande kölskena kan rekommenderas.

  /Lars Kristian

  Svara
 2. Några funderingar…

  Själv vill jag ha en vagn som går att packa ner i kajaken. Helst så simpel byggd som möjligt. Känns ju lite onödigt att ha en lång stång under kajaken som Janne Bengtssons variant(kan dock ha sina fördelar).
  Det går ju ha kajaken som ”stång” (som bild 2)
  Hjulen måste gå att få ner i kajakluckorna samtidigt som kajaken behöver vara en bit ifrån marken för att det inte ska bli problem i backar mm…
  Ju större hjul desto bättre terräng klarar den, finns det ihopfällbara hjul ?

  Svara
 3. Eckla har kajakvagnar i olika storlekar som går ner i de flesta kajaker så det är inga problem att hitta. Finns hos de flesta kajakhandlare.

  Svara
 4. Jo jag har en Eckla men den känns klen. Kör man över en sten som är högre än knappt halva hjulhöjden(väldigt små hjul) blir det bara skräp av vagnen, aluminium kontruktionen går sönder.

  Svara
 5. har bara använt min eckla pyttelite så jag ska inte uttala mig så mycket. Men det finns ju med rätt stora hjul som kanske tar smällarna lite bättre?
  Freya hade ju nån rejäl (såg rejäl ut i alla fall) kajakvagn på sin sajt ett tag, vet dock inte om den finns kvar.

  Svara
 6. Använder min cykelkärra på lite längre sträckor den är helsvetsad å har lite bredare hjulbas än normalt!
  Du kan cykla mkt fort även i kurvor! Kompisen har använt VKV\’s dragstång ihop med Ecklavagnen(trots hjulbyte till större)välte den ofta! Han använde sen VKV\’s orginal kärra å det blev lite bättre men även den är lite för smal!
  Har själv en Ecklavagn med mig i kajaken ibland vid paddling men den är ju bara för kortare sträckor!
  Men mtb å cykelvagnen kan jag ta mig rätt långa sträckor i bra fart!Brukar låsa fast det hela med lång vire genom hjulen ram å runt nåt trä eller så 😉
  /Janne

  Svara
 7. Jag såg en gång en kärra som var enhjulig och kopplad med en kardanknut till en moppe, det fiffiga med det var att den lutade med i kurvorna och följde moppens hjul och därmed missade alla gropar.

  Svara

Lämna ett svar