
FillPower – vad är det?
Fillpower nämns ofta när man pratar eller skriver om dunprodukter för friluftsliv så som sovsäckar, dunjackor, dunbyxor, dunmössor, dunsockar med mera. Det kan stå 650, 700, 850 och alla möjliga siffror. Vad är fillpower och varför använder man det? 🙂
Enkelt beskrivet kan man säga att ju högre fillpower desto bättre! Med bättre menas då att man får mer isolerande förmåga per viktenhet. Alltså: en sovsäck med dun med fp 900 som väger ett kilo isolerar mer än en med fillpower 6oo som också väger ett kilo. Detta förutsätter att allt annat är lika så som samma tyger, samma sömmar, samma dragkedjor osv. Det går alltså att göra en lättare säck, ett lättare plagg med samma isolerande funktion med högre fillpower.
Vad står siffrorna för egentligen?
Oftast finns det en förklaring bakom siffrorna även om de till synes kan verka tagna direkt ur luften eller en gammal byrålåda 😉 Siffran 850 är det antal kubiktum som ett uns (amerikansk viktenhet = 28,35gram) torrt dun fluffar upp sig till, 850 kubiktum är knappt 14 liter. 100 gram dun med fillpower 850 blir alltså 45 liter.
En sommarsovsäck med schysst dun som t.ex. Summerlite från Western Mountaineering har 285 gram dunfyllning vilket i uppfluffat tillstånd då blir 139,9 liter. En säck men med fillpower 650 och samma fluffiga volym skulle då behöva cirka 372 gram dunfyllning. Allt annat lika. Mindre viktskillnad än vad man kan tro alltså. Den totala viktskillnaden är oftast större på dunprodukter eftersom de som använder dun med hög fillpower även ofta använder lättare tyger, lättare dragkedjor, syr snålare osv.
Loftet som isolerar
Som de flesta känner till är det i sovsäckar (och mycket annat) hur tjockt loftet är som bestämmer hur bra sovsäcken isolerar. Ett dun med hög fillpower går att packa ihop ordentligt men sen fluffar det upp sig till ett rejält loft där kombinationen av dun och stillastående luft skapar ett isolerande lager.
Vad är bra fillpower
Finns väl egentligen inget fast värde men de flesta verkar rimligt ense om att kring 500-600 i fillpower och uppåt anses som bra dunkvalitet.
Dun eller fjädrar?
I dunprodukter av hög kvalitet, alltså där man vill ha en låg vikt är det dunet man vill åt. Fjädrarna fluffar inte upp sig särskilt mycket och har hos fåglarna funktionen skydd och det har vi i dunprodukterna i form av tyg. De flesta friluftsmärken ligger på över 90% dun och resten fjädrar medan budgetmärken kan ha det omvända förhållandet.
Hur länge behåller dunet sin fillpower?
Det beror på användningen. Dunets fillpower minskar temporärt när dunet blir smutsigt eller blött, sover du i sovsäcken utan lakan eller underkläder kommer det alltid in lite smuts, svett & fett till dunet och även utifrån kan det leta sig in smuts. Så småningom märks det att säcken/plagget inte är lika fluffigt längre, det kan dröja många år beroende på användning. Efter en ordentligt tvätt och tork är dock dunets fillpower som regel tillbaka till sitt ursprung. Vet att t.ex. Western Mountaineering testar dun i äldre produkter då och då (kanske i samband med reparationer) och då mätte de upp samma fillpower efter tvätt som vid tillverkning tjugo år tidigare.
Vi har tvättat flera av våra säckar och upplever de som lika fluffiga som för 15 år sedan men vi har ingen fillpower-mätutrustning så kan inte ge exakta siffror 🙂
Skönt med lättare och mindre prylar
Paddlar man kajak är kanske inte låg vikt det allra viktigaste men visst tusan gör det skillnad om man kan spara några kilo. Dessutom tar som regel lättare prylar mindre plats vilket gör kajak, packpåsar och ryggsäck mer lättpackat.
Läs mer om FillPower till exempel här: https://en.wikipedia.org/wiki/Fill_power
