Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ett par varma dagar innanför Koster

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Suddiga och glada efter go mörker & mareldspaddling
Suddiga och glada efter go mörker & mareldspaddling
Finvädersmorgon på Långeskär
Finvädersmorgon på Långeskär

Förra söndagen drog vi mot Bohuslän. Lite plask och tältande var planen. Eftersom vi i vanlig ordning hängde länge hemma innan vi kom iväg började det mörkna när vi närmade oss tänkt iläggsplats. ”Parkering förbjuden, fordon bortforslas” gjorde dock att vi bytte plats, på nästa ställe var det liknande men med 400:- per dygn i böter. Vi drog vidare, Havstensund har inga förbudskyltar och dessutom stor parkering. Perfekt. Men synd på allt förbjudande, känns inte särskilt välkomnande längs kusten.

Det hade ju blivit tokmörkt men grejerna fick plats ändå. Efter ett par paddeltag insåg vi att det var massor av mareld, trots att det fortfarande var lite ljus från husen. När vi rundade Havstensund och paddlade genom hamnen avtog marelden ett tag på grund av ljuset. Hälsade på några norska båtisar som hängde i sittbrunnen, de såg lite förvånade ut när vi gled förbi. Söder om hamnen kom marelden igen och när vi strax senare svängde västerut ökade den än mer. Garanterat mareldshighscore för vår del, det glittrade överallt. När vi kom ut lite från lä gjorde den ostliga vinden lite vågor, inte så stora, säkert max 30cm men i mörkret kändes de som metern 😉 Klart fräckt med lite mareldssurf där det glittrade både om kajaken, Pias kajak vid sidan om, paddeln och även lite i vågorna. Landade på Långeskär nordostsida med stora leenden. Satte upp tältet i lä av klipporna och tog ett mareldsbad innan det blev midnattsmiddag i tältöppningen. Vilken go start!

Blommar på öarna
Blommar på öarna
Superfin sandstrand på Långeskär
Superfin sandstrand på Långeskär
Virkade kompisar
Virkade kompisar
Ljungen blommar för fullt på Långeskär
Ljungen blommar för fullt på Långeskär
Lagom blått
Lagom blått

Måndagsmorgonen var super, fortfarande ostliga vindar med inte så störigt med moln och i princip helt folktomt, en och annan båt passerade en bit bort i farleden. Blev en go morgon i solen och sen förmiddag, lite promenader runt ön, lite bad och framåt eftermiddagen satt vi i kajakerna igen. Den ostliga vinden var rätt byig så vi la ner Kosterplanerna och drog oss enbart norrut. Väderprognoserna hade gissat på 6-7m/s och 10-12 i byarna men det blev snarare mer byar än gissad medelvind 😉 Paddlade mestadels i lä på utsidan av öarna och landade på Rossö-Lyngnholmen som vi inte bott på tidigare. Fin tältplats med ganska bra lä och finfin vy ut mot Koster.
Blev en go kväll till.

Norrut i solen
Norrut i solen
Go kvällsvy mot Koster
Go kvällsvy mot Koster
Molning och eländigt på Rossö-Lyngnholmen
Molning och eländigt på Rossö-Lyngnholmen

Precis som dagen innan gick tisdagen inte i raketfart, vi tog det lugnt på ön, drack kaffe, badade, promenerade och hade det gött, delvis i solen men en hel del i tältets skugga! Tur det snart är november, galet varmt.

Blommar för fullt
Blommar för fullt
Kvällsljus söder om Bissen
Kvällsljus söder om Bissen

Så småningom gick färden söderut, var iland och kollade läget på Bissen och paddlade sen ner till Amundholmen. Blev läger i fina viken på sydvästsidan, riktigt fint ställe med massor av tältplatser. Vi la oss mjukt bland tallarna. Verkligen finfin plats som vi missat tidigare.

Solnegång på Amundholmen
Solnegång på Amundholmen
Amundholmen
Amundholmen
Under tallarna på Amundholmen
Under tallarna på Amundholmen

Onsdagen drog vi oss tillbaka mot Havstensund. Innan vi lämnade västkusten svängde vi inom Kajakcenter i Grebbestad och tog även en sväng inom Sportshopen för lite span.

Go högsommarvarm runda med korta paddeldagar och mycket öhäng.

Söderut den korta biten till Havstensund
Söderut den korta biten till Havstensund

4 svar på ”Ett par varma dagar innanför Koster”

 1. Fräckt med marelden! Jag paddlade uppe i Fjällbacka dagarna efter men såg inget då. Kanske beroende på att jag inte orkade stanna uppe så länge på kvällarna i o f s.. 🙂
  Förresten, var nånstans hade ni problem med parkeringen? Provade Hamburgsund för första gången och nu efter säsongen fanns det ok platser precis inne i hamnen.

  Svara
  • En klar fördel med att vår sjösättning blev senarelagd 😉 Det var på Rossö, Långesand. Vi var även en sväng ut på Tjärnö. Hamburgsund har vi startat ett par gånger, går väl bra off-säsong men nog skapligt trångt i juli 🙂

   Svara
 2. Ja parkering giver problemer indimellem.
  Denne sommer er der ryddet op på Råssöhamn, så der er blevet endnu flere p-pladser. Til gengæld må man kun parkere i 6 timer i højsommeren!
  Der anvises parkering 600 m inden, så det er jo OK – men det virker lidt mærkeligt med så mange tomme p-pladser.

  Svara

Lämna ett svar