Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ett fynd är något du inte behöver till ett pris du inte kan motstå!

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vet inte var jag läste detta citat först, tror det kan ha varit på en t-shirt på en marknad i slutet av 1900-talet. Oavsett så tycker jag det det är väldigt bra och att det stämmer väldigt ofta.

Ett fynd är något du inte behöver till ett pris du inte kan motstå!

När många berättar vad de fyndat är det ofta prylar eller annat som de lika gärna hade varit utan. Ett nedsatt pris (eller bara en reaskylt) har dock gjort de för eller tillräckligt sugna.

Fynd ger köpsug

Det är ingen nyhet men står det fynd, rea, outlet eller liknande blir många som helt galna. Jag jobbade på Väla köpcentrum (på fotolabbet) under 8-10 år och där var det verkligen tydligt. Många gick runt runt för att fynda på köpcentret. Även när jag jobbade i friluftsbranschen (som jag trodde/hoppades skulle vara rimligare) var folk tokiga om det stod rea på en skylt. Besökare kunde gå länge länge i reahörnan på mässorna för att hitta ett fynd som de verkligen fick krysta fram ett behov (villhov) av 🙂 Det gäller mycket, det byggs outletområden där det jagas fynd, black friday, cyber monday, singles day osv. Är priset lägre än innan är det köpläge.

Bidrag & Avdrag ger lite samma effekt

På senare år har vissa avdrag & bidrag haft lite samma effekt som rea&fynd. Om vi inte behöver betala fullt pris för våra tokrenoveringar blir många mer sugna på att renovera mer. Det har blivit en hobby att fundera ut sin nästa (onödiga) renovering för man tjänar i princip pengar på det 😉 Tror en del i alla fall… Var även många som köpte elcyklar när man fick bidrag för det (gäller att passa på). Kanon om de var tänkta att användas men ofta blir det shopping bara för att man slapp betala fullt pris eller man fick avdrag eller bidrag och så står prylarna och samlar damm. Tokigt. 

Om något säljs på auktion är det billigt

Ganska många verkar tro att så fort något säljs på auktion är det billigt och ett fynd. Så kan det kanske vara om man hittar en auktion med väldigt få intressenter men det är nog ovanligt. Finns något ute på marknaden säljs det nog som regel till ett ganska marknadsmässigt pris.

Grattis! Du är den som ville betala mest för detta!

Det kan såklart kännas naturligt att säga grattis till den som vunnit budgivningen på ett hus eller annat. Fast man kanske ska beklaga för det är ju den som vann budgivningen som valt att betala mest av alla på den aktuella marknaden…

Fynda lagom och köp det du behöver

Det är väl klar rimligt att leta efter saker man behöver till vettiga priser. Det är dock inte säkert att det återfinns bakom fynd, tokrea, olika shoppingdagar osv 🙂

Lämna ett svar