Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors


Två youtubevideor visar hur en Epix 18x hanterar motvågor jämfört med en ”brittisk” kajak.

Att Epix 18x skulle vara snabbare rakt fram behövs kanske ingen rakteforskning för att gissa sig fram till, men kul att se i lite vågor oxå.

Nu är väl jämförelsen gjord av nån som säljer just Epix 18x och då visar man såklart vad den är bra på… Hade varit kul att se lite olika kajaker i olika vind/våg-förhållanden, liten/stor sjö, vind och vågor bakifrån, från sidan och olika kombinationer av både paddlare, paddlar osv…
Här finns en diskussion om filmerna.

Som vanligt i diskussioner så har man även här (liksom ofta på utsidan) väldigt olika åsikter vad om är rätt/fel/bra/dåligt så det blir säkert långa och urspårade diskussioner där ett par tjötpellar kämpar längst och envist hävdar att de har mest rätt 😀

Finns en nystartad norsk diskussion oxå.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

12 svar på ”Epic 18x i vågorna”

 1. Intressanta filmer som visar en slående skillnad i uppförande mellan kajakerna. Nu är ju inte alla ”brittiska” kajaker likadana men….
  Skillnaden i vattenlinjelängd och bärighet i ”ändarna” på filmens kajaker är väl det mest utslagsgivande. Som en smal och lång skärgårdskryssare som går igenom vågorna jämfört med en liten kort segeljulle som stampar i vågorna.
  Håller med om att det skulle vara intressant att se hur kajakerna uppförde sig i mer varierande förhållanden.
  När jag köpte min första kajak en gammal VKV Anita så var jag påverkad av argumenten för den ”lång, smal med bärig för och akter” jämfört med ”brittiska” med kort vattenlinje. Argumenten framfördes av en omdiskuterad Clifford och en del medlemmar i KFÖ (Kanotföreningen Öresund) i Malmö.
  Min nuvarande Point X-Ray är väl något mellanting.

  Svara
 2. En kommentar till.
  Som framgår ovan har jag en svaghet för just skärgårdskryssare. Här är en länk till bilder från sommarens jubileumsseglingar.

  På skota.se finns många andra fina seglingsbilder som omväxling till dina fina kajakbilder.
  När jag såg en Epic 18 i kajbutiken norr om Köpenhamn utmärkte den sig med sin utsträckta form som utstrålar fart och tilltalar mig mer än de kajaker med ”bananform” med tillspetsade ändar. Detsamma gäller din Clapotis som jag också fick en positivt intryck av när jag såg den första gången.

  Svara
 3. Om frågan om plötsligt intresse var ställd till mig så var det väl för att jag hade en stund över att sitta vid datorn en grå söndag. Annars tycker jag egentligen att diskussionen om olika kajaktyper, paddelstilar mm ofta blir lite väl mycket ställningskrig istället för att låta var och en glädjas åt sitt val. Jag tror inte något är rätt eller fel utan det beror helt på vad man är ute efter.

  Svara
 4. Nordkapp HM är knappast känd för att gå bra i motsjö. Överhäng fram och bak på nästan en meter vardera. Gammal är den också, konstruerad ~1975. Lite orättvist att jämföra modell ~2006 med ~1975.

  Fast i en skönhetstävling slår Nordkapp allt. Klart vackraste kajak som tillverkats i plast.

  Svara
 5. Men skillnaden blir rätt extrem. Inte kört min 18x i såna vågor, då vill jag hellre ha min V10. Men jag är grymt nöjd med 18x, har ju blivit några andra kajaker innan.

  Svara
 6. En Nordkapp kanske man borde ha i samlingen…
  kul med skillnader! Hade som sagt varit kul att se dem i lite sjö från sidan och när det krävs lite manöveregenskaper och sånt oxå…

  Svara
 7. Kikade en gång till på filmen. Det ser med närmare eftertanke inte ut som en Nordkapp HM, men skulle väl kunna vara en senare Nordkapp.

  Wildenstam, har din nya Epic den nya roderskäddan eller vad det nu kan kallas? Säkert inte helt fel att få in fenan lite under skrovet. Speciellt i grövre medsjö kan ett akterhängt roder hamna väl mycket i luften.

  Svara
 8. Nej den har inte det nya rodret, men jag kommer att testa det när det kommer. Ska kolla med Nomado-Erik när det är aktuellt

  Svara

Lämna ett svar