Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

En vecka i Wales

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

Yes, vi är här :D
Yes, vi är här!

En söndag i oktober stod vi där på stationen i Holyhead, lite lätt yrvakna, fnittriga och med en hel vecka framför oss i Angleseys turbulenta vatten. Carin, Eva-Lotta och Ulrika och så jag. Många mail, meddelanden och samtal hade växlats innan vi äntligen var på plats 😀

Nick Cunliffe var vår instruktör under denna vecka. Vi började en väldigt blåsig måndag med att samla ihop lite grejer, hämta en kajak och hälsa på i SKUK-fabriken, innan vi kom i vattnet. Lite övningar i Cemaes Bay, för att känna på kajakerna, vattnet och oss själva. Gött att komma igång med lite mindre läskiga övningar.

Frukost, glada miner och jag var lite nervös inför kommande äventyr
Frukost, glada miner och jag var lite nervös inför kommande paddling 🙂
Vy från lägenheten. Måndagmorgon...blåser lite...
Vy från lägenheten. Måndagmorgon…blåser lite…
Besök hos Seakayak UK\'s fabrik. Luktade gott :)
Besök hos Seakayak UK\’s fabrik. Luktade gott 🙂
En glad Ulrika, äntligen på vattnet. Låt veckan börja!
En glad Ulrika, äntligen på vattnet. Låt veckan börja!

Tisdagen började vi tidigt med tidvattenplaneringen som vi fått i läxa.
Strax efter 9 mötte vi Nick vid The Swellies. Här skulle det tränas i strömmande vatten. Mellan bropelarna till Menai Bridge, som förövrigt är byggd 1826, paddlade vi fram och tillbaka, härs och tvärs, tills vi kände att vi kanske började få lite koll på de olika strömmarna och eddylines. Väldigt, väldigt kul. Framåt 14-tiden hade vi passerat lunchtid med råge, och hungern skrek i kropparna. Vi hade alla bestämt oss för att jobba i Menai Strait så länge det fanns nått att leka i. Tack och lov för att fickorna var fyllda med choklad!
Tanken var att vi efter lunch skulle kajaksurfa i Rhosneigr. Det var endast Eva-Lotta och Nick som orkade… Och vilka surfar de fick! Sa de. Vi andra missade allt då vi återvände till lägenheten och slappade…

Först lite stretching... sen lite snack medan vattnet forsar förbi mellan bropelarna
Först lite stretching… sen lite snack medan vattnet forsar förbi mellan bropelarna
Spänningen börjar släppa, vi kan ju det här ;)
Spänningen börjar släppa, vi kan ju det här 😉

Onsdagen var det dax för högre sjö och klippor. Det blev några småstopp på vägen förbi Penrhyn Mawr upp en bit mot South Stack innan vi gav oss ut i tidvattenströmmarna. Vinden låg på från väst och strömmen gick i sydlig riktning. Lite toppiga vågor och rejäl sjö! 2,5-3m fick jag reda på sen…
Lunchen intogs på ett stenigt ställe där vi fick hoppa i vattnet och simma in med kajakerna för att sen dra upp dom ganska högt. Efter lunchen blev det dags för det som jag har efterfrågat mest. Räddningar nära klippor. Kändes helt okej när man väl gjort det några gånger ;). Väldigt kul, stärkande och inspirerande!

På väg ut i tidvattnet, South Stack i bakgrunden
På väg ut i tidvattnet, South Stack i bakgrunden
Lite högsjö- och "nära klippor"-räddningar
Lite högsjö- och ”nära klippor”-räddningar
När solen kom fram blev det plötsligt lite färger. Carin i Tigerkajak :D
När solen kom fram blev det plötsligt lite färger. Carin i Tigerkajak 😀
Eva-Lotta och Ulrika skiner ikapp med solen
Eva-Lotta och Ulrika skiner ikapp med solen

Torsdagen var det lovat lite vind och fint väder. Återigen en tidig morgon med planering för turen ut till the Skerries som ligger en liten bit utanför den nordvästra kusten av Anglesey. Vi startade i Cemlyn Bay, beräkningarna var perfekta och utan några problem landade vi precis där vi skulle. I den sydvästra viken finns en finfin liten strand och ett 20-tal sälar som är riktigt nyfikna. Några var dessutom pratglada och lekte i viken.

På tillbakavägen fick vi hjälp av strömmen ner mot Church Bay. Vi packade ner grejerna i kajakerna, lämnade dom en bit högre upp på stranden och åkte iväg till Camaes Bay för kvällsmat. Eftersom vi var i Wales var det läge att testa fish n’ chips. Helt ok, men ingen sensation direkt ;).
Sen var det dax för mörkernavigering tillbaka till Cemlyn Bay. Det var inte becksvart, det gick att ana konturerna av land och fullmånen bakom molnen. Precis runt udden visste vi att det skulle strömma en del, men vi var inte riktig beredda på att det skulle gå så fort… Så vi for i lite olika riktningar och hade inte hundra koll på var vi var… Men det gick fort att samla ihop oss igen.
Strax innan vi kom fram till bilen skulle vi såklart mörkerrolla oxå. Det gick finfint. Efter rollandet upptäckte vi att en fikalucka saknades. Tack och lov så saknades inget, men vi fick oss alla en tankeställare med vad och hur man packar i fikaskottet… Tillbaka i lägenheten var vi strax innan midnatt. En lång, rolig och perfekt dag på vattnet.

Vi började vår överfart vid lunchtid, så det var lika bra att grunda med lite mat. Bagels med stekt ägg. Mums!
Vi började vår överfart vid lunchtid, så det var lika bra att grunda med lite mat. Bagels med stekt ägg. Mums!
Carin försöker fånga säl
Carin försöker fånga säl
Det fanns många söta sälar på the Skerries. Inte Scary alls ;)
Det fanns många söta sälar på the Skerries. Inte scary alls.
Nick visar vägen från the Skerries
Nick visar vägen från the Skerries
Innan mörkernavigering, mat. Fish & Chips, såklart ;)
Innan mörkernavigering, mat. Fish & Chips, såklart 😉
Vi klarade det! Så himla mysigt. Och polisen stod på stranden och undrade vad det var för galningar som paddlade så sent
Vi klarade det! Så himla mysigt. Och polisen stod på stranden och undrade vad det var för galningar som paddlade så sent. Dagens citat: are you here to pick us up?

Fredag morgon skulle vi träffas i Port Dafach för paddling i Penrhyn Mawr. Nu skulle vi känna på tidvattenracet. Tyvärr gick halsmudden på Ulrikas torrdräkt sönder på morgonen, så hon fick avstå paddlingen för att istället fixa den.

Jisses vilket stort vatten! Vi körde räddningar och bogseringar i de olika racen och kände oss riktigt säkra efter hand. Så himla nöjd och glad! En kort kväll tillbringades på den lokala puben med ett glas vin och en hamburgare.

Lite tidvattenvågor bakom Carin, som var i säkerhet i eddyn
Lite tidvattenvågor bakom Carin, som var i säkerhet i eddyn
Nick innanför yttre racet i Penhryn Mawr
Nick innanför yttre racet i Penrhyn Mawr
Avslutade kvällen på puben
Avslutade kvällen på puben

Eva-Lotta skulle fortsätta att jobba i vattnet under helgen, medan jag, Carin och Ulrika körde sightseeing. Ett besök hos Chris the Rubberman och fixade Carins armmuddar på torrdräkten, Chris gav dessutom många tips på andra aktiviteter i området. Himla trevligt! Sen körde vi vidare mot Betws-y-Coed för shopping. Byn ligger i Snowdonia Mountains och har en väldig massa outdoorbutiker, cafeer, b&b mm. Superfint ställe och omgivningarna är helt fantastiskt vackra.

Vacker morgon
Finfin morgon, Snowdonia Mountain i bakgrunden
Hämtar torrdräkt i.... Ja, det står på skylten ;)
Hämtar torrdräkt i…. Ja, det står på skylten 😉
Det är vackert i Snowdonia
Det är vackert i Snowdonia
Betws-y-Coed
Betws-y-Coed
Klädkoden i Betws-y-Coed
Klädkoden i Betws-y-Coed

På söndagen lämnade jag lägenheten och tjejerna. Eva-Lotta hade sista dan på sin BCU 5* assessment, Carin och Ulrika skulle vara med som försökskaniner. Det var med tårar i ögonen jag kramade tjejerna när de lämnade av mig vid stationen för resan hemåt. Det har varit en helt grym vecka. Vi har funkat så bra ihop, massvis av skratt, inga problem med att lita på varandra och nästan alla grejer vi har gjort har varit nytt för mig. Dessutom är Nick en fantastisk coach med ett tålamod utan dess like ;). Även om jag gärna stannat kvar ett tag till så var det skönt att komma hem och krama om min man.

Och Eva-Lotta?
Hon åkte hem med sina 5 stjärnor i bagaget. Grattis tjejen! 😀

Eva-Lotta klarade det! 5 stjärnor med sig hem till Finland
Eva-Lotta klarade det! 5 stjärnor med sig hem till Finland

Ulrika och Carin har oxå bloggat. Bilderna har jag, Carin och Eva-Lotta tagit.

Annorlunda växter i Wales
Annorlunda växter i Wales
Ser Menai Bridge från tåget på väg mot Manchester
Såg Menai Bridge från tåget på väg mot Manchester
Japp, det där måste vara mitt flyg hem ;)
Japp, det där måste vara mitt flyg hem 😉
Anglesey
Anglesey

14 svar på ”En vecka i Wales”

 1. Kul att läsa!!
  Kanske dags att åka över och dricka lite rejält med Tetleys… 🙂

  Bra jobbat tjejer! (Men det var ju ingen överaskning för oss som vet att ni är grymma!)

  Svara
 2. @Molly: The tigerkayak is very nice, gets really good in pictures too 🙂
  Klart du ska över och dricka Tetleys Patric, vi var inte så duktiga på det, även om Carin gjorde sitt bästa… 😉

  Svara
 3. Angående luckorna så kan man ju packa saker som är fuktkänsligt (sovsäck, kläder, elektronik) i täta packpåsar om man anar att luckorna eller kajaken i övrigt läcker. En annan fördel med en del saker vattentätt packad är ju om det regnar och man ska packa i/ur kajaken då. Roligare med torra än blöta prylar 😉

  Och det är ingen dum idé att ha luckor som sitter fast i kajaken med snören eller remmar om de skulle lossna. Och åker luckorna av kan det vara vettigt att ha innehållet i packpåsar så att inte massa småsaker bara sköljs ur. Kila gärna fast sakerna i varandra. Visserligen blir det svårare att få ut grejer ur fikaluckan under gång, men det kan det vara värt 😉

  Ska man vara riktigt extra försiktig kanske man ska sätta fast packningen inuti kajaken också!? Fast det känns lite väl överdrivet.

  Men att luckor lossnar är ändå ganska ovanligt. Däremot att kajaker eller luckor läcker lite, är desto vanligare.

  Svara

Lämna ett svar