Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ek

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Ekar – Pampiga träd

Vi har massor av ekträd på tomten. Tyvärr inga sådär riktigt pampiga stora klassiska sparbanksekar. Många av våra ekar har stått lite väl tätt och är därför i många fall smala och höga. Skulle tänkt på det när vi flyttade hit och glesat ut runt några redan då. Fast bättre sent än aldrig. Som tur är har vi ganska gott om riktigt gamla stora rejäla ekar i närområdet som en liten tröst. Vi ska försöka glesa ut runt några av våra mindre ekar så kanske de har en chans att bre ut sig. En del av de långa, smala och jättehöga kommer nog fällas och ersättas av annan växtlighet framöver. Vi använder eken mest som ved och lite inramning av odlingsbäddar och lite som stängselpinnar samt växtstöd m.m. Ekved innehåller garvsyra så spisar och skorstenar mår bäst av långlagrad ek, två år säger en del men nog inte så noga om man eldar lite blandved.

Äta ekollon – under ekarna

Under lång tid användes visst ekollon till mat, men det har det nog inte gjorts i vår del av världen på ett tag. Det börjar dock bubbla lite i detta ämne. Vi såg ett intressant föredrag om just ekollon som mat. Kul. Ekollon är ingen höjdare att äta som de är, men om de får lakas ur går de att använda. Ekar finns det gott om så det finns gott om mat. Tydligen så räcker det med en till två ekar för en person att överleva på. Spana mer i facebookgruppen Under Ekarna och läs denna artikel; https://landetsfria.nu/2022/nummer-344/ekollon-till-middag/

Lämna ett svar