Droppbevattning i odlingstunneln

En kubikmeter vattentank en bit uppp ibacken för självtryck
En kubikmeter vattentank en bit uppp ibacken för självtryck

Våren 2017 skaffade vi en mackapär för automatisk bevattning i vår odlingstunnel. Sommaren 2018 fick vi upp den i vår nya tunnel. Vi valde en Hydromat av flera skäl:

  • Grannen har haft en sådan i ganska många år i sitt superfina växthus och är nöjd
  • Den är low-tech och enkel överlag
  • Funkar från tank och behöver inte högt tryck
  • Kräver ingen el eller annat
  • Hydromaten är finurlig i sin enkelhet.

Vi har den kopplad till en vattentank av IBC-typ står lite högre upp på tomten för att få självtryck ner till tunneln, det funkar riktigt bra. Rätt skönt att inte att ha den kopplad på vanliga vattnet om vi är iväg en vecka och nån slang som ligger ute går sönder och det sen står och pumpar ut vatten nån vecka 🙂  Lite pyssel att få allt på plats men inget svårt. Många slangar som ska klippas och monteras.

En vanlig trädgårdsslang kopplas till Hydromatens ventil där man justerar hur mycket vatten man vill ska passera och ventilen justerar sedan upp/ner beroende på temperaturen. Man bygger på med bevattningspunkter och väljer hur många varje planta ska ha. Tomater är t.ex. mer törstiga än paprika/chili.

Efter ventilen sitter en vattenbehållare högre upp dit vattnet droppar så sakteliga. I behållaren kan man även tillsätta gödning direkt. En fördel med extrabehållaren är att vattnet hinner få samma temperatur som luften i växthuset. Skönt för växterna att slippa få kalldusch 🙂

Tycker bevattningen fungerat bra. I den nya tunneln har vi än så länge bara bevattning längs ena långsidan (6m). Får se om vi tycker det räcker eller om vi ska ha på andra sidan (och kanske mitten med).

Vi kommer troligtvis komplettera med lite droppslangbevattning för lite av utomhusodlingarna också, inte för allt men när vi sätter ner nya buskar/träd hade det varit smidigt med lite bevattning som ligger och droppar lite smått. Kanske ett par till vattentankar på lite sikt, kanske även en bevattningsdamm på lägsta punkten?

Vi köpte vår Hydromat från Willab Garden som ligger i hemmakrokarna men de verkar finnas hos många som säljer växthus, tunnlar och/eller odlingstillbehör.

Dripp och dropp
Dripp och dropp
Behållaren inne i tunneln
Behållaren inne i tunneln
Förgreningsrör hit och dit
Förgreningsrör hit och dit
Tre droppställen runt en tomatplanta
Tre droppställen runt en tomatplanta

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera