Andra resan jorden runt med S/Y Shenandoah
av Heinz Roegner

Jag läste även första boken som Heinz Roegner skrev, Längtan till havet. Den var väldigt lik denna, förutom att det var lite andra platser och upplevelser. Det var turen runt världen, besvär med inklarering i hamnarna, snikna hamnkaptener, saker som gick sönder och motvind, storm eller stiltje.

Men det var oxå kära vänner, nya och gamla, friheten att ge sig av när man känner för det, eller stanna kvar för att man känner för det. Att ta det som det kommer, lösa problemen och bara vara. Vackra platser, intressanta platser och platser de inte var kvar på mer än en dag. Häftiga djur, obehagliga djur och farliga djur. Detsamma med folket som de träffade på. Jämförelser görs mellan första och andra turen, hur det har ändrats på de tio år som skilde mellan de två rundorna. Hur mycket mer turistigt det blivit.

Ju längre man läser i boken desto mer kändes det som om de ville hem, avsluta resan som trots allt blev 4 år. Redan i början av boken har Heinz fru, Miriam, hemlängtan. Saknaden efter barnen och det vardagliga är stor emellanåt. Utdrag ur hennes dagbok är ett trevligt inslag, kul att få hennes syn på det hela oxå. Vi får även läsa hur de kämpade på för att få ihop pengar till en ny båt och en ny runda ute på världshaven, och hur livet blivit efter att de kom hem.

Det finns ett gäng med bilder i mitten av boken, samlade som ett kapitel. Jag hade tyckt det varit trevligt att ha dom utspridda i hela boken. Gissar att det blir billigare att trycka det på detta viset dock. Boken är intressant och läsvärd men kanske lite utdragen.

Heinz född 1935, kommer från Hannover, Tyskland och flyttade till Sverige i tjugoårsåldern. Här träffade han sin fru Miriam som han sen seglade jorden runt med under sju år sammanlagt. Det har även blivit ett antal Atlantseglingar utöver jordenrunt rundorna. Nu är han pensionär och tar det lugnt på ön Hälsö norr om Göteborg där han målar oljemålningar och akvareller. Såklart är havet hans främsta inspirationskälla.

Utgiven av Norstedts och finns att köpa hos Bokus

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera