Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Den sjuka debatten

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Intressant men också ganska läskig bok tycker jag. Någonstans mellan 7 och 800000 svenskar har privata sjukförsäkringar. Det kan låta vettigt men samtidigt blir det konstigt när det blir vård efter plånbok istället för vård efter behov.

Jag är verkligen inte insatt i frågan men visst blir det konstigt med parallella vårdsystem. Det vettigaste hade väl varit om alla hade samma tillgång till vård efter behov.

Boken är skriven av John Lapidus och bokens kompletta titel är Den sjuka debatten: bland vårdindustrins myter, nyspråk och lögner

Urholkar den vanliga vården

Med flera parallella vårdapparater blir nog den ”vanliga” vården lidande. Med en vård kunde vi haft många som jobbade där och som gav vård till alla. Nu blir det mycket dubbelarbete och många som kunde hjälpt sjuka får ge råd och stöd till mer eller mindre friska med större plånbok.

Bra insålt av försäkringsbolagen

Försäkringsbolag är nog generellt bra affärsidéer så de jublar såklart.

Försäkringstagarna blir försäljare och besöker vården oftare

Många som har privat sjukförsäkring berättar gärna om det och att den vanliga vården är såååå dålig. Dessutom blir de nog mer obenägna att betala skatt för de tror att deras försäkring täcker allt (vilket de visst inte alltid gör). Många verkar besöka vården oftare för ”det ingår”. Man verkar oroa sig en hel del extra i onödan om sin hälsa och det kan väl i sig bli en ohälsa.

Läsvärd och tänkvärt.

Lämna ett svar