Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
den hemlige kocken

Det okända fusket med maten på din tallrik

av Mats-Eric Nilsson

ISBN: 9170373159

Kommer ni ihåg larmet om Akrylamid i bla chips? Eller för ett antal år sedan varnades det för att mjölk ger cancer? Många av de här larmen har jag läst, förfasat mig över, kommit fram till att det är överdrivet och sen glömt bort det. Den hemlige kocken väckte mycket av det hos mig, och plockade fram många känslor.

1. Gick i försvarsläge, tyckte att jag äter väl hyfsat frisk mat. Ville inte gå med på att jag blir lurad
2. Skeptisk. Vaddå, så här mycket oäkta livsmedel med tillsatser kan ju inte finnas, han måste hitta på! Jag kollade igenom en hel del av maten i skåpen och visst, i nästan varenda en fanns det nån typ av E-nummer, arom eller konserveringsmedel. Ofta flera stycken.
3. Irritation. Hur dum får jag bli! Klart det är tillsatser, försök själv göra en bearnaissås, utan att den skär sig. Medan en färdigrätt med potatis och kött, får en hyfsad bearnaissås från fryst till varmt på 8 min i micron…
4. Rädd. Tänk om jag blir dålig, får cancer… Fast den känslan lämnade mig ganska snabbt.
5. Beslutsamhet. Klart att Livsmedelsverket inte vill att jag ska bli dålig, men vi mår nog bättre med mindre konstgjort och mer äkta varor. Kravmärkt mat har sällan tillsatser tex. En liten, enkel hjälp i djungeln av ingredienser. Det är stenkoll på varenda en av alla tillsatser som finns i mat, däremot pratas det för tillfället om den sk cocktaileffekten. Alltså hur de olika tillsatserna reagerar på och med varandra. Just den forskningen har inte kommit så långt.

Med andra ord, boken fick mig att reagera. Jag har pratat med en del folk undertiden jag läste boken och fortfarande några veckor senare, så sitter mycket av det kvar. Verkligen en tankeväckare. Jag kommer inte att bli fanatisk, men att ha det i åtanke när jag handlar? Definitivt!

Sök efter Mats-Erics böcker hos Amazon

www.hemligekocken.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

0 svar på ”Den Hemlige Kocken”

 1. Dags att börja drick öl, Pia. Inga tillsatser, bara vatten, humle och jäst.
  Och så fint man mår efter några stycken…

  Svara
 2. Dessutom blir både man själv och de flesta andra lite småsnygga efter ett par öl. Och det funkar väl med vin också har jag för mig..?
  Men allvarligt talat, det där om maten är inte helt kul.
  / Ulf

  Svara

Kommentera