Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

De ovanliga – människor som går mot strömmen

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

De ovanliga - som går mot strömmen
De ovanliga – som går mot strömmen

De ovanliga är en mycket trevlig bok där författaren Åke Mokvist besökt, träffat och berättar om ett antal människor som valt att på lite olika vis leva utanför samhället. Inte så att de gör något olagligt eller så men de kanske inte jobbar (så mycket) eller deltar i det vanliga vardagsekorrhjulet på samma vis som de flesta andra gör.

Här får vi en liten inblick i deras liv och vardag. Någon bor i en hydda i skogen, andra i en husvagn i skogen, någon i en herrgård och några i helt vanliga hus och lägenheter.

Mötena och personerna skildras på ett mycket trevligt och personligt sätt tycker jag. Känns som om författaren låter ”de ovanliga” få komma fram på deras egna villkor.

Men varför har de valt att leva lite utanför då? För de flesta verkar det handla om att slippa stressen, inte fara runt i ekorrhjulet och endast ha tid till jobb, mat och sömn, att kunna göra lite mer som de vill. En del vill bara vara med sig själva medan andra vill ha mer tid till umgänge med nära och kära. Några av dem har nog bara halkat vid sidan av. De flesta verkar nöjda med att vara ovanliga medan några nog gärna skulle vara med bland de vanliga istället.

En mycket intressant bok som man blir glad av, men samtidigt lite skrämd & förvånad över att läsa. Man träffar ju inte på de som lever på det viset särskilt ofta tyvärr. Oftast träffar man bara de som är som alla andra och som vill ha samma typ av annorlunda saker.

Men lite lockar det definitivt 😉 Kanske inte att vara direkt ovanlig, men att ta det lite lugnare, ha lite mindre ”måsten” och krav.

De ovanliga kom ut 2000. Sen kom en uppföljare som heter De ovanliga 2 – där friheten är viktigare än tryggheten. Tycker dock första versionen är mest innehållsrik men båda är klart läsvärda.

Köp De ovanliga hos Adlibris

Lämna ett svar