
Sött & stark är en väldigt god kombination! En snällstark chili som jalapeno blandad med en syrlig sockerlag blir otroligt gott till allt möjligt, som lite hetta i burgaren, istället för den inlagda jalapenon i tacosen tex.
Cowboy Candy, eller Candied Jalapeno, är enkel att göra själv. Odlar du dessutom din egen chili så är det ett perfekt sätt att ta hand om chilin. Både till dig själv och att ge bort i present.
Detta recept räcker till ca 6 små burkar med chilis och två burkar med sirap.
Sirapen använder jag bland annat till chilipralinen i årets praliner.
- ca 900g jalapenos
- 3 dl söt vinäger, typ äppelcidervinäger
- 9,5 dl socker
- 3 msk vitlökspulver, funkade även med lökpulver blir lite annan smak bara
- 0,5 msk gurkmeja
- 0,5 msk torkad malen ingefära
Skär chilin i strimlor, hur tjocka är en smaksak, men jag brukar hålla mig kring 1 cm. Ett hett (;) ) tips är att använda handskar vid hanteringen av chilin. Chilisaften sitter kvar länge på fingrarna, och det är inte skönt att få chili-sting i ögonen.
Blanda vinägern, sockret och kryddorna, i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills sockret har löst upp sig. Ha i chilisarna och koka upp. Sjud i 4-5 minuter. Lägg chilisarna i steriliserade burkar, fyll på med sirapen och lämna 2 cm till kanten. På med lock och ställ i kastrull med kokande vatten upp över locken. Koka i 10 minuter. Plocka upp burkarna och låt svalna i rumstemperatur. Om locken är inåtbuktande efter de svalnat, så finns det vaccum och konserveringen har lyckats. Om någon inte har det så ställ den i kylen och ät inom 3 månader. Resten kan förvaras någorlunda svalt och mörkt.
Inspirerad av chilipeppermadness



