Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Clivus multrum

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Multrum är grejer det! För de flesta låter det nog konstigt 🙂 Vi har ett Clivus multrum i vårt hus. Vi har alltså ingen vanlig vattentoalett. Vad är då ett multrum? Många kanske förknippar det med en vanlig komposterande liten toalett där kompostering ska ge i ett litet begränsat utrymme med värme eller nåt sådant men så är det inte.

Lite förenklat kan man beskriva ett multrum som ett utedass, fast i vårt fall inne 🙂 Toalettstolen har en rimligt normal sits med lock men därifrån är det bara ett rejält rör rakt ner i multrummet i källaren. I källaren står en rejäl, cirka fem kubikmeter, behållare som är själva multrummet. Botten på multrummet lutar och det nygjorda hamnar längst upp. Till att börja med fyller man på med rejält med torv och annat organiskt material för att skapa en bra startbädd. Så småningom förmultnar innehållet och man kan skrapa eller gräva ut mull längst ner.

Fungerar bra. Det kan bli lite väl fuktigt längst när vi slarvar med att fylla på med organiskt material som ska filtrera och suga upp en del av fukten. Inga stora problem att hinka ut lakvattnet längst ner då och då. På senare år har vi blivit bättre på att fylla på med lite löv/hummus, kvistar och annat uppifrån och det hjälper. Vi slänger även matavfall, kaffesump och annat komposterbart direkt ner i multrummet. I en del installationer av multrum har man även nedkast direkt från köket.

Den färdiga komposten/jorden eller vad man nu ska kalla det längst ner är jordlik, vi brukar efterkompostera den i behållare ett par år innan vi sprider den under buskar och träd. Blir förvånansvärt lite av det när det brutits ner.

Luktar det inte med multrum?
Nej. I och med att det sitter en fläkt som drar ut luften ur multrummet och därmed ner luft ur huset genom toastolen så luktar det inget. Det är en ganska vanlig fråga. Fast det är nog så att det är betydligt större risk för dålig luft från en vattentoalett.

Vi gillar tanken med att slippa använda rent dricksvatten för att spola omkring skit. För vår del med egen brunn är det kanske strunt samma men ändå. En annan bonus är att man slipper tömning av trekammarbrunn.

Fördelar

  • Luktar inget
  • Fungerar finfint vid strömavbrottt
  • Slipper slösa dricksvatten
  • Bra jordförbättring

Nackdelar

  • Lätt att det blir blött. Löses med separering i nyare liknande modeller.
  • Tar lite plats i källare. Nyare modeller är dock mycket mindre än vårt.

Läs mer:

Lämna ett svar