Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Campingmöbler för friluftsliv & camping

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

För ett par år sedan började det komma lite högre friluftsstolar än de ”vanliga” liggunderlagsstolarna som varit väl använda bland t.ex. paddlare och frilufsare. Helinox var först ut och de  verkar fortfarande vara stora.

När det kom en kopia på AliExpress köpte vi en men den hade inte blivit så mycket använd. För paddling och friluftsliv gillar vi nog våra CrazyCreekstolar bättre som är lite kvickare att få upp och som även funkar som halvt liggunderlag utfällda. När vi skaffade stugbilen Winzent tänkte vi dock att små kompakta stolar och bord kunde vara klart vettigt så vi kompletterade med en stol till och ett litet bord. Nu har vi använt stolarna och bordet lite mer när vi farit runt med lilla husbilen.

Vi snackar alltså om riktigt lätta, riktigt små och kompakta campingmöbler, stolar & bord. Går inte att jämföra med normalstora möbler. Troligtvis helt kassa att försöka få till långbord på en asfaltscamping eller ställplats tillsammans med andra campare.

Men om man vill ha något lätt, smidigt som tar liten plats gillar vi de verkligen. Nu är vi vana vid att sitta på marken eftersom vi oftast sitter antingen direkt på marken på tunt liggunderlag (typ Exped Doublemat Evazote) eller använder enkla liggunderlagsstolar.  När vi är ute och frilufsar och paddlar alltså. För oss är det då stor skillnad att komma upp från marken och sitta som i en vanlig stol även fast de är lägre och det inte går att dingla med benen. Bordet fungerar också helt okej men det kanske inte är det mest optimala när man ska skära upp en tvåkilos t-bensstek 🙂

Stolarna väger 880 gram per styck med fodral och bordet 750 gram. Skapligt lätt alltså.

Jämfört med originalstolarna från Helinox är de väldigt lika. Vi har klämt och känt på originalen och jämfört sida vid sida och kopiorna känns klart välgjorda. Stängerna är dock aningen vekare, de böjs lite mer när man sitter i stolarna. Hur stor betydelse det har i längden har vi ingen aning om men kan väl ana att kopiorna inte kommer hålla lika länge.

Alltid bra med lätt och litet
Vi gillar det smidiga formatet och att de både är lätta och tar liten plats. Nu har vi lite begränsat utrymme i Winzent om vi ska ha med ”allt” vi vill. Dessutom kan de här möblerna, i alla fall i teorin, få följa med både i kajak och ryggsäck. Och i en vanlig bil såklart.

Vi köpte stolar & bord från AliExpress:  Stolarna och bordet.

Vill man hellre ha originalet så var Helinox först ut.

Köp campingmöbler hos Outnorth

Campingmöbler som är lätta att ta med. Får plats i både husbil, husvagn, bil, ryggsäck och kanot.
Campingmöbler som är lätta att ta med. Får plats i både husbil, husvagn, bil, ryggsäck och kanot.
Husbilsmöbler modell lätta och kompakta
Husbilsmöbler modell lätta och kompakta

4 svar på ”Campingmöbler för friluftsliv & camping”

 1. Fick detta tips av paddlare i Skottland som använder Helinox Ball Feet för Chair One på lösare underlag. Stolen kommer upp någon cm dessutom, vilket uppskattas av undertecknad, en något äldre ungdom.
  https://www.helinox.eu/ball-feet-for-chair-one.html

  Lyckas t o m att packa stolen i påsen med kulorna påsatta.
  Visst finns det andra, möjliga sätt att lösa problemet med stolen på löst markunderlag…
  Att sitta bra gör färden mer njutbar.

  Svara
  • Hej! Vi tycker nog de är skapligt stabila. Fast en rejäl klipphäll eller en tjugokilos trädgårdsstol är klart ett par snäpp stabilare 😉 Med tanke på vikt/volym tycker vi de är mycket bekväma och vettiga.

   Svara

Lämna ett svar