Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 9

2003- 10- 18
Idag tänkte jag gå upp tidigt så jag ställde klockan på sju! Då gick jag upp – och snooze:ade klockan! Men klockan nio då kom jag minsann ur sängen!

Innan jag kunde ge mig på att göra hålen för däcksribborna så måste gunwhales:en formas. De skall formas på samma sätt i båda ändarna: Undersidan skall få en kort avfasning och översidan skall få en lång konkav yta.

Eftersom markeringarna redan fanns på plats så började jag med sticksågen. Tyvärr hade jag nog fått med mig fel sågblad för det gick rätt trögt. Det är bra att ha bra verktyg – det är mindre bra med fel!

Sedan var det dags att använda hyveln. Den stora hyveln kommer inte riktigt åt i botten på den konkava ytan men där kunde jag i stället nyttja en liten minihyvel som jag köpt för länge sedan. Jag får lov att säga att det var mycket kul att jobba med hyveln! Jag hade tidigare dålig koll på hur man ska använda en hyvel men efter att jag lånat ett par snickeriböcker på biblioteket så fick jag kläm på det.

På bilden har jag satt ihop de båda gunwhales:en för att forma dem lika. De ligger med undersidan uppåt. Jag insåg att jag skulle ha gjort detta mycket tidigare när jag hyvlade men det gick bra att ta det på slutet också. Om du tittar noga på bilden så ser du också glipan vid den konkava ytan som jag gjort på ovansidan (fast här ligger den alltså nedåt!).

Detta var en riktigt kul byggdag – det är roligt att göra hyvelspån!

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera