Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 7

2003-10-14
Jepp, då var det dags för träkurs igen! Denna gång gjorde jag ytterligare en jigg. Vitsen med denna jigg är att få hjälp med hålen som skall vara för däcksribborna.

På kajaken skall det vara 11 stycken däcksribbor. Eftersom gunwhales:en lutar 73 grader och det behövs hål som är vågräta så måste de luta 73 grader i förhållande till gunwhales:en.

Jiggen är lätt att göra enligt Cunninghams bok. Hålen för däcksribborna ska jag borra med ett 10 mm borr, vilket är hyfsat nära de 3/8 tum som Cunningham förordar. Sedan skall hålen förstås vara fyrkantiga.

Jiggen är tänkt att göra i något hårt träslag för att hålla men jag tänkte nytta en bit från mätplankan jag började med i Del 1 och förstärka med en metallhylsa som tillhör en allmän borrjigg som jag redan hade. Min tanke var att försänka hylsan i träjiggen och för det behövde jag ett 16 mm och ett 17 mm borr. Nu fanns tyvärr inte sådana borr i slöjdsalen. Så jag gjorde jiggen något tunnare och tänker nyttja borrjiggen utanpå. Vi får väl se hur det går…

Jiggen gick rätt fort att göra så jag nyttjade resten av träkursen till att jobba lite på en grönlandspaddel jag hade påbörjat innan.

Det som kommer nu att göra på kajaken blir att nyttja stämjärnet i de ribbhål jag redan gjort, att forma gunwhales:en i höjdled samt, som sagt, att göra fler hål.

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera