Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 6

2003-10-12
Det är bra att få hjälp! Björn hjälpte mig genom att gå in på Clas Ohlsson i Norrköping. Med deras adapter för att kunna använda frässtål med 6 mm axel i handöverfräsar med 8 mm axelfattning så kunde jag köpa ett frässtål på Biltema (30 kronor i stället för 300 hos den lokale järnhandlaren!).

Korta skruvar inhandlades idag och nu kunde jag äntligen slutföra fräsjiggen. Med hjälp av en drös med tvingar lyckades jag centrera jiggen så att frässtålet kommer mitt i och går parallellt med gunwhales-plankorna.

Först gjorde jag ett par prov i en bit av en gunwhale-planka som blev över då jag sågade till den. Mycket lovande! Det gäller att ha lite tempo när man fräser så att man inte överhettar och bränner träet. Nu skall det fräsas 44 stycken hål!

Första gunwhale-plankan hade rena sugpassningen i jiggen så den var trög att dra igenom jiggen. Dessutom var det en hel del fixande med bockarna som jag använde som stöd för plankan. Andra plankan hade precis lagom passning och var lätt att justera in i jiggen.

Jag kan verkligen rekommendera att lägga ner tid på att fixa lämpliga jiggar när det är så många hål som ska fixas. Med jiggen gick det som smort och på endast en timme så var alla 44 spantribbhål fixade! Mycket smidigt med fräsen, tack Nicke!

Ett tips: Använd skyddsglasögon och hörselskydd. Dessutom var det mycket skönt att använda ett andningsskydd för att slippa andas in trädammet från fräsen.

Cunningham talar hela tiden om fyrkantiga hål. Egentligen vore det mycket enklare att lämna hålen rundade och fräsa ändarna på spantribborna så att de också blev rundade. Jag är övertygad att det dessutom skulle ge bättre hållfasthet.

Tyvärr skall mina ribbor fasas och gå in i hålen vinklade för att hålla nere volymen på min rollingkajak. För mig fungerar det alltså tyvärr inte med rundade ribbändar utan det blir till att ta fram stämjärnet – attans.

Nu känns det verkligen som om jag kommit igång med själva byggandet! Innan har det mest varit en massa märkning och andra förberedelser.

Stämjärnsövningen fick vänta till en annan dag. Jag for hemåt och tog en kajaktur på Stångån tillsammans med Camilla. Soligt och gott när hösten visade sig från sin bästa sida.

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera