Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SOF-bygge – Byggdag 55-57

Byggdag 55, 2004-04-03
Idag var det alltså dags – basningsdags! Jag kapade till en list till rätt längd för sargkanten samt hyvlade till de avfasningar som skall vara i ändarna där listen går omlott.

Vädret var strålande och det var riktigt skönt att stå utanför garaget och jobba! I solskenet torkade asklisten på utsidan men när jag hyvlade fasningarna så syntes det att den var genomfuktad eftersom trät blev mörkade och till och med gav ifrån sig väta. Lovande!

Lars ånganordning funkade klart bra! Den kom snabbt upp i temperatur. Jag tror det beror mycket på att det är så grov pip och slang på kannan. Jag har ju tidigare som högst kommit upp i 85 grader men här låg det på 94 grader för det mesta och med topp på 96 grader.

Efter angiven ångningstid (20 minuter) så tog jag ut listen och började försöka böja – jag grejjade inte det ensam. Så jag stoppade tillbaka listen och bad Nicke komma ut. På\’t igen! Listen börjar i bakkant och när vi passerade främre kantens böj så gick den tvärt av. Så megatrist! Jag tänkte bara: ”Nej, inte nu igen!”

Jag måste ju ha en sargkant så det var bara att ta nästa list och preparera den. Denna gång tog vi även hjälp av Therese. Efter att ha kört en grundlig genomgång av koreografin kring hur vi skulle hålla fast bänken, böja list och sätta i tvingar så var vi redo. Listen fick nu ligga inne i drygt 30 minuter.

Vi jobbade på riktigt snabbt och vi fick verkligen hjälp av alla hålen för tvingar i formen. Listen höll! Stor glädje och lättnad!

Jag tror dock att en tunn plåt hade fungerat bättre som anhåll eftersom nylonbandet gärna ger med sig och man därför måste hålla det ordentligt spänt. Det behövdes verkligen någon som höll fast min ganska lätta arbetsbänk.

Med lite förnyat självförtroende så upprepade vi processen för kantlisten. Här använder man den redan befintliga sarglisten som form. Cunningham menar att man skall lossa första listen från formen men för mig kändes det stabilare att ha kvar den på formen. Den andra listen fick även den ligga inne lite extra länge och återigen väl förberedda lyckades vi även med den! Tjosan!

Nu skall jag bara surra ihop sargen.

Jag har fått lite fler vävprover och tror mig ha funnit en väv som lär duga, kanske lite tunn men till bra pris. Jag hoppas nu på att få prover från de övriga som lovat skicka så att jag kan jämföra med lite grövre kvalitéer.

Byggdag 56, 2004-04-05
Tyvärr har en del av dem som lovat skicka vävprover inte gjort det så om det inte dyker upp något nästkommande dagar så blir det den väv jag redan funderat på. Från början hade jag tänkt mig en vit kajak men det lär nu bli en mörk, svart eller mörkt marinblå, vi får se.

Sargen surras samman och för det krävs en hel rad med hål runt sargen. Jag borrade hålen med allt kvar på formen för att få bra stöd.

Surrning sker med hjälp av en rejäl nål och en lång bit dubbel vaxad nylontråd.

Ibland behövs en tång för att orka dra igenom tråden. Vid listskarvarna görs ett extra varv i övrigt går tråden bara från hål till hål på alternerande sida. Efterspänning av tråden sker med hjälp av en syl.

Efter att ha surrat ihop sargen passade jag på att ge den en första inoljning.

Sarg SOF
Sarg SOF

Det blir rätt snyggt om jag får säga det själv.

Byggdag 57, 2004-04-06
Sargen är faktiskt inte helt klar ännu. I dess nederkant skall det vara ytterligare en rad med hål där den skall sys fast i väven på kajaken. Så på dagens träkurs – vilket också är terminens sista – så blev det att nyttja pelarborrmaskinen och borra resten av hålen. Sedan fick sargen ytterligare en omgång olja.

Det har inte dykt upp några ytterligare vävprover men nu är det dags att beställa! Dessutom skall jag beställa kapell och en tuiliq.

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera