Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 52-54

Byggdag 52, 2004-03-23
Idag blev det en tripp till Norrköping till en trägrossist som var vänlig nog att låta mig titta igenom deras förråd av askplankor.

Enligt vad jag förstår skall virke som skall basas och böjas vara så kallat kvartersågat. Detta innebär att plankorna sågats ut som ”tårtbitar” eller ”ekrar” ur stocken och därigenom får sin ådring tvärs plankans bredd. Detta är inte helt enkelt att få tag i. Eftersom min sarg skall vara 1 tum hög så kunde jag köpa en 1 tum tjock planka med ådringen längs med plankans bredd. Ur denna kan sedan kvartersågade lister skapas.

Så på träkursen fixade jag tre uppsättningar av de lister jag behöver för att göra min sarg. Tre uppsättningar tänkte jag borde funka eftersom jag lyckades med i princip en av tre när jag gjorde spantribborna.

De lister som behövs är en stående list (1 tum hög) som bildar själva sargen och sedan en mindre kvadratisk list som sätts på utsidan vid sargens övre kant. Det är runt denna mindre list som sedan kapellet kommer att fästas runt.

Jag började med att köra askplankan i planhyveln så att jag fick fin över och undersida på plankan. Sedan sågade jag ut listerna med ganska god marginal till breddmåttet i bandsågen. Därefter körde jag listerna på andra hållet i planhyveln så att måtten blev rätt och sidorna fina.

Så här blir alltså resultatet. Med det jag nu känner till angående basning av trä så borde jag med denna list i ask ha en riktigt god utgångspunkt för att få till min sarg.

Byggdag 53, 2004-03-26 Ok, mina lister behöver ligga i blöt innan jag försöker mig på att basa dem. Hur blötlägger man något som är 2,5 meter långt? Inte i badkaret hemma hos mig i alla fall…
Min plan var att köpa någon form av rör som jag kunde försegla i ena änden och sedan ställa upp lite lutande, peta i listerna och fylla på med vatten.

Så jag for till en av de lokala bygghandlarna och frågade efter rör. Först blev jag föreslagen att köpa avloppsrör men eftersom det kostade en del och var hela 6 meter långt så slog det mig att man skulle kunna nyttja ett stuprör. De var lagom tre meter långa och lite billigare så jag slog till!

Hem och täta med tejp och byggplast i botten! En hel del tejp gick åt men det fick det vara värt. Detta var ett metallstuprör så längs med hela röret är det en falsad kant. Det slog mig nu att det kunde läcka där så jag drog en tejp längs med hela och vände falsen uppåt.

När jag väl fyllde på med lister och vatten så läckte det hela ordentligt! Jag skulle ha köpt ett avloppsrör! Nu gjorde jag av med mellanskillnaden i pris i tejp för att försöka få skiten tät. Det gick sådär så jag riggade en plastlåda i änden för att samla upp värsta läckaget.

Eftersom det hela läcker konstant har jag fått gå och fylla på ett par liter morgon och kväll. Jag utgår ifrån att det är bäst att böja det som legat i blöt så jag la bara två uppsättningar lister i blöt – då har jag ju en uppsättning kvar till ett annat bygge…

Byggdag 54, 2004-03-30
Träkursdags utan något speciellt att göra, så jag passade på att finputsa mina sliders (tvärslåarna som håller ihop däckslinorna). Dessutom gjorde jag ytterligare två stycken av lite smalare modell. Dessa tänker jag kombinera med två breda på fördäck där det blir tre remmar som däckslinor.

Jag tog även med mig sargkantsformen till kursen och gjorde ytterligare några hål för tvingar – det kan säkert vara användbart.
Cunningham rekommenderar en tunn plåt som yttre anhåll när sargkanten skall böjas men jag har inte lyckas hitta någon så jag har köpt lite nylonband i stället.

Jag har beställt vävprover från lite fler ställen så det ska bli kul att se vad som dyker upp därhemma. Det är svårt att välja ut väv tycker jag eftersom jag inte haft chans att se riktigt vad andra byggare använt. Jag är nu helt inne på att köra med nylonväv.

föregående sidanästa sida

Lämna ett svar