Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 45-47

Byggdag 45, 2004-02-25
Jaha, då var det dags att sätta masiken på plats!

Efter att ha tittat lite på den konstaterade jag att den skulle ge kajaken något av Musse Pigg-öron. Jag behövde alltså slipa ner ovansidan i ändarna för att få en snyggare övergång till gunwhales:en. Eftersom jag var i garaget ganska sent så ville jag inte sätta igång och föra en massa liv genom att stå och slipa. Så masiken fick vänta.

Men något ville jag ju ändå åstadkomma så det fick bli till att montera de längsgående däcksribborna bakom sittbrunnen.

först så markerade jag placeringen enligt Cunningham och sedan så klämde jag fast ribborna med ett par tvingar. Jag provad några i- och urstigningar och det kändes som om rumpan skulle få det rätt bra när jag sitter på akterdäck. Då var det bara att såga till dem i rätt längd samt hyvla och slipa lite så att de blev mjuka och fina. Sedan satte jag fast dem med en plugg i var ände. Pluggarna vinklas så att de nedre ändarna pekar mot varandra, på detta sätt låses fastsättningen. Pluggen går inte igenom ribban under.

Nästa gång får det bli masikens tur!

Byggdag 46, 2004-02-29
Borrmaskin, slipcylinder och sedan satte jag full fart! Men det gäller att ha skyddsmask och skyddsglasögon. Dessutom tycker jag det är rätt trevligt att använda höselskydden när jag kör med maskiner. En bonus den här årstiden är att de värmer öronen!

Masiken fick en klart bättre form. Fastsättningen sker med två ganska grova plugg i var ände. Jag åkte iväg och köpte 8 mm rundstav. Det jag hade var 6 mm respektive 10 mm i diameter och ingen av dem kändes lagom. 8 mm är dessutom närmast det tummått som Cunningham rekommenderar.

Efter att ha borrat första hålet och pluggat det så provdrog jag lite i pluggen med handen – inte tusan var den 8 mm! Det var rätt lätt att dra ut den. Så jag tog en bit 10 mm rundstav och hyvlade samt slipade ner till 8 mm. Då satt det bra. Men så här skulle jag inte kunna hålla på så för övriga pluggar borrade jag med 7,5 mm borr och justerade mina pluggar något med slippapper. Nu satt de riktigt ordentligt!

Som du ser på bilden monteras pluggen i vinkel mot varandra. Detta är för att låsa fastsättningen. Egentligen är det ju så att pluggarna senare kommer att hållas fast av duken som låser dem i sitt läge men det kändes i alla fall bättre att ha plugg som satt på plats ordentligt från böjan.

Jag har tidigare funderat lite kring att ha stödplattor vid sitsen och/eller vid fötterna men som jag tycker nu så tänker jag inte ha det. Så efter att jag fått fast de längsgående ribborna som skall vara från masiken till däcksribban framför fotstödet så är faktiskt träjobbet på skrovet klart.

Dock är inte träarbetet slut för det utan jag måste fixa en sittbrunnssarg också. Mer om det nästa gång.

Byggdag 47, 2004-03-02
Träkurs! Nu gällde det att passa på att nyttja alla bra maskiner igen!

Kajaken måste ha en sarg till sittbrunnen. för att fixa den behövs en form. Det är alltså mer trä som ska basas och böjas. Denna gång planerar jag att nyttja ask – jag hoppas det ska fungera bättre än skrovribborna. Dessutom har jag fått låna en basningslåda och kittel av Lars Sehnert här i Linköping som håller på att bygga en strippbyggd kajak. Vill du veta mer om strippbyggen så tycker jag att du ska passa på att läsa om Erik och Henriks bygge av var sin Kavat!

Jag tänker göra sittbrunnssargen 1 tum hög. Detta är något lägre än en vanlig och jag väljer det för att kunna luta mig mer bakåt i samband med rollövningar.

Genom att provsitta kajaken och placera en träbit ca 1 tum tjock bakom sitsen kunde jag prova mig fram till placeringen av sargens bakre kant.

Jag köpte en lång planka som var 1 tum tjock och från den sågade jag ut längder som jag sedan limmade jag ihop till en platta. På plattan markerade jag ut formen på sargen. Längden är från masiken till min utprovade placering av bakre kanten och bredden är bredden på mina höfter plus bredden av ett finger på var sida. Med hjälp av en tunn stållinjal markerade jag de böjda kanterna.

öppningen på sittbrunnen kommer att bli ganska avlång och inte nästan rund som egentligen är vanligare. Men jag hoppas att det ska bli bra. Det gäller ju att kunna komma i och ur samt få till en bra möjlighet till att luta sig bakåt vid rollar. Jag är inte så värst vig…

Jag passade på att slipa av kanterna så att formen blev jämn men hann inte så mycket mer denna kväll.

Till helgen planerar jag att testpaddla kajaken inplastad på bassängträningen. Innan dess skall ribborna framför sittbrunnen på plats och så ska jag olja in alltihop.

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera