Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 43-44

Byggdag 43, 2004-02-22
Jag hade egentligen tänkt jobba idag men kunde inte med att sitta inomhus när vädret var så fint. Så åter till garaget!
Det visade sig att stävplattan i fören inte satt helt fast så jag tryckte ner den och gjorde ett litet jack i främsta pluggen där jag slog ner en liten minikil.

Eftersom det är träkurs på tisdag vill jag gärna kunna såga masiken i bandsågen då. Masik är den böjda däcksribba som skall sitta precis i framkant på sittbrunnen. Denna är inte infälld i gunwhales:en som de övriga utan skall vila på de övre/inre hörnen av gunwhales:en.

För att få till masiken så skall man göra en liten mall utan en tunn list som böjs för att återge undersidan på den. Jag hade inget tillräckligt tunt så jag tog en tur förbi närmsta trähandlare och shoppade lite list. Jag tog det tunnaste de hade men även detta var alldeles för grovt. Så jag körde ner den i fräsen. Jag vill inte påstå att det gick varken smidigt eller blev särskilt vackert. Men jag lyckades i alla fall få ut det jag behövde.

Ett par stoppklossar låser listen och en bit extra list fastklämd på mitten planar ut toppen på kurvan.

Nu blev det i alla fall dags för provsittning. Det blev ett helt gäng i och ur för att kolla att det verkar bra. Kajaken blir betydligt trängre än den gamle och det är lite knixigt att komma i eftersom hälarna skall förbi alla ribborna. Det var faktiskt rätt ok att sitta utan stödplattor men eftersom jag läst att grönländarna tydligen brukar sitta på en sälskinnsbit så tänkte jag att jag kunde köra med mitt Thermarest-sittunderlag. Med det sitter man kungligt. Det får bli testpaddlingen som får avgöra om jag hamnar för högt upp med sittunderlaget.

För att masiken skall passa på gunwhales:en så behövs en mall som tar med alla konstiga vinklar. Egentligen borde man väl kunna göra på motsvarande sätt som med de övriga ribborna men Cunningham förordar en slags mallbox:

Boxen görs så att virket till masiken passar i den. Sedan placeras den ovanpå gunwhales:en där masiken skall vara. Med hjälp av papperslappar klistrade på insidan av boxen markeras anliggningen. När sedan masiken placeras i lådan är det bara att rita av!

Förutom förberedelser för att såga masiken så gjorde jag även förberedelser för de längsgående ribbor som skall vara på däcket framför och bakom sittbrunnen. Jag har en del virke kvar sedan jag gjorde däcksribborna men det är för grovt för detta. Så det tänkte jag passa på att köra ner till lagom tjocklek i planhyveln på träkursen.

Nog för denna gång för nu var det hög tid att fara iväg på bassängträning med Linköpings kanotklubb!

Byggdag 44, 2004-02-24 Idag var det dags för träkurs och första bilturen för kajaken!

Det märktes verkligen att kajaken är kortare än Buccaneren när Nicke och jag la upp den på takräcket.

På masiken hade jag redan märkt ut där den ska ligga an mot gunwhales:en så jag började med att såga ut de hörnen med hjälp av japansågen.

När detta var gjort körde jag plankan i planhyveln så att jag fick fina utsidor.

För att passa in masiken så sprang jag fram och tillbaka till slipplattan på svarven och efter ett antal vändor tyckte jag att det blev bra passning.

Nu gällde det att föra över böjen ifrån den tunna listen jag hade som mall tidigare. Tyvärr var ju inte listen så jämntjock så jag fick göra lite mätningar för att få det hela symetriskt. Efter lite sågande i bandsågen (detta hade inte varit lätt att fixa med sticksågen) så slipade jag slutformen på masiken med hjälp av min stora slipcylinder i pelarborrmaskinen.

På bilden kan man ana lite glipor men det är ingen fara. Det är något av presspassning så masiken ligger an bra när den trycks ned lite lätt.

Jag avslutade dagens träkurs med att köra lite överblivna däckribbsplank i planhyveln till dess att jag hade lagom tjocka plank för de längsgående ribborna framför och bakom sittbrunnen.

Det skulle inte vara fel att ha en bandsåg, en planhyvel och en pelarborrmaskin därhemma… Nästa gång skall jag handslipa lite på masiken samt sätta den på plats och så är det ju dags för de längsgående ribborna.

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera