Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SOF – Byggdag 42

Byggdag 42, 2004-02-21 Gunwhales:en skall få ytterligare en infästning mot stävarna genom att plugga fast en platta på ovansidan. Denna platta bildar också en mjuk övergång från gunehales:en till stäven.

Det hela börjar med att såga ett antal skåror i gunwhales:en samt i stäven. För att få ett jämnt djup så satte jag en stödlist på japansågen med ett par små tvingar. Sedan är det bara att attackera med stämjärnet och därefter med filen.

Plattan som skall fällas ner börjar i princip som en likbent triangel med den spetsiga toppen kapad. När plattan kommer ner i urgröpningen inser man snabbt att den måste göras konvex på undersidan för att ligga an. Jag gjorde detta med hjälp av borrmaskinen och den stora slipcylindern. Plattan blir inte plan med denna så jag planade till det hela med hjälp utav ett grovt papper i planslipen. En bandslip eller fast sliprondell hade varit perfekt, men men…
Sedan är det bara att borra i ett antal plugg i lite olika vinklar. Här gäller det att ta det lugnt så att borren verkligen hamnar där den ska med tanke på alla vinklar , plugg och surrningar som redan finns.

Efter att pluggen kapats så föreslår Cunningham att man kan använda spånhyveln för att få ner plattan till rätt tjocklek. Jag lyckas inte så bra med min spånhyvel, den vill gärna hugga – jag fortsatte med slipcylindern. Det blir mycket damm!

Efter att plattan har fått rätt tjocklek och är konkav på ovansidan så är det bara att märka ut en mjuk övergång från gunwhales till stäv på sidorna av den. Även detta formade jag med borrmaskinen, dock med en mindre cylinder.

Alltihopa upprepas i andra änden. Det var verkligen fint väder idag så det var gott att stå ute på uppfarten. När jag väl var klar så var det dock mörkt ute och hade blivit betydligt kallare. Det blev ingen provsittning idag eftersom magen skrek efter att få sitta vid en tallrik med mat!

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera